szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több republikánus képviselő is kiállt a felelősségre vonás mellett, a Nemzeti Gárda tagjai az éjszakát is a Capitolium épületében töltötték. Ha a képviselőház megszavazza az eljárást, Trump lehet az első amerikai elnök, akit kétszer is impeachment alá vontak.

Egy héttel a Capitolium öt halottat követelő ostroma után megkezdte a vitát az Amerikai Egyesült Államok képviselőháza a Donald Trump elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárásról, azaz impeachmentről.

Az ostromban egy rendőr és négy tüntető halt meg.
©

CNN beszámolója szerint a képviselőház először azokról az előírásokról szavaz, amelyek a felelősségre vonási eljárást szabályozzák. Amint ezt elfogadják, elkezdődhet a vita a felelősségrevonási határozatról. A záró szavazás várhatóan helyi idő szerint délután 3 óra (magyar idő szerint este 9) körül kezdődhet el.

A képviselők reggel 9 órakor gyűltek össze ott, ahova egy hete megpróbáltak betörni a zavargók a Capitolium ostrománál.

"Egy tényleges bűncselekmény helyszínén vitatkozunk egy történelmi intézkedésről" – idézi a Reuters Jim McGovern demokrata képviselőt.

A Nemzeti Gárda a Capitoliumban biztosítja a helyszínt, az őrség tagjai még az éjszakát is az épületben töltötték. Ahogy a fotón is látszik, a katonák a márványpadlón feküdtek, fegyverükkel az oldalukon.

©

Az impeachment egyik fő vádpontja szerint az elnök súlyosan veszélyeztette az Egyesült Államokat és törvényhozásának biztonságát azzal, hogy múlt héten szerdán mondott beszédében feltüzelte híveit, akik azután megostromolták a Capitoliumot, a törvényhozás épületét, de az is szerepel a vádak között, hogy az elnök hamis nyilatkozatokat tett az elnökválasztás eredményéről, valamint nyomást gyakorolt Georgia állam tisztségviselőire, hogy több szavazatot találjanak neki.

Az amerikai sajtó kedd este közölte, hogy több republikánus képviselő is jelezte, arra fog szavazni, hogy megindítsák az alkotmányos felelősségre vonási eljárást az elnök ellen.

A CNN korábban azt írta, hogy már a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell sem ellenzi az impeachmentet.

Ha a képviselőház megszavazza az eljárást, Trump lehet az első amerikai elnök, akit kétszer is impeachment alá vontak. 2019-ben egyszer már zajlott ellene impeachment azzal a váddal, hogy visszaélt hatalmával, ám a republikánus szenátorok felmentették.

Donald Trump elméletileg még nyolc napig, azaz január 20-ig lenne hivatalában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését