szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ráadásul nem friss behozatalról van szó az új mutációkat kutató Wendy Barclay virológus szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus két, Brazíliában kimutatott mutációja közül az egyik megjelent az Egyesült Királyságban – idézte a mutációkat kutató intézetben dolgozó Wendy Barclay virológust a Sky News. Barclay szerint ráadásul nem is friss a behozatal: a szakember korábbi mintákban találta meg az új variáns nyomait.

Mint részletezte, az új mutációk egyikét Japánban fedezték fel, Brazíliából érkező emberekben. A másik már elterjedt a dél-amerikai országban. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a briteknél kimutatott variáns nem ad okot különösebb aggodalomra.

Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. A brit mutációt már Magyarországon is kimutatták. Emiatt csütörtökre összehívta vészhelyzeti bizottságát az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az Egyesült Királyságban péntek hajnalban utazási korlátozások is érvénybe léptek. Ezek dél- és közép-amerikai országokból érkezők beutazását tiltják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
103-mal nőtt a koronavírus áldozatainak száma

103-mal nőtt a koronavírus áldozatainak száma

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Ötezer adag Moderna-vakcinával lepte meg Izrael Csehországot

Ötezer adag Moderna-vakcinával lepte meg Izrael Csehországot