szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszalépteti az USA-t a párizsi klímaegyezménybe, megszünteti a muszlimok beutazási tilalmát, és rendelkezik a maszkviselésről is.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Joe Biden nagyjából egy tucatnyi rendelet aláírására készül első elnöki intézkedéseiként – írja a CNN.

A lépések közé tartozik, hogy Biden visszalépteti az USA-t a párizsi klímaegyezménybe, amelyből Donald Trump léptette ki az országot; a hivatalos kilépési folyamat 2019 novemberében indult meg. A lépés Trump különösen fontos intézkedése volt, az elnök már a kampányában is következetesen az egyezmény ellen szólalt fel.

Biden megszünteti a legnagyobbrészt muszlim többségű országokat sújtó beutazási korlátozást is, és kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi területeken és az államok közti utazáshoz. Aláír majd egy rendeletet a kilakoltatások a diákhitel-visszafizetések megszüntetéséről a koronavírus-járvány alatt. Ezen kívül más módokon is küzdeni fog azért, hogy újranyithassák a járvány miatt bezárt intézményeket: a tesztelés kiterjesztésével, munkavédelmi és közegészségügyi szabályozással.

Mindemellett Trump leendő sajtófőnöke arról is tájékoztatott, hogy Biden elnöksége első 100 napjában ki fog dolgozni egy nagyszabású, bevándorlásra vonatkozó tervet, amellyel lehetőséget biztosítani több milliónyi, jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodó, papírok nélküli bevándorlónak a letelepedésre.

Bident január 21-én fogják beiktatni; az FBI arra figyelmeztetett, hogy ezen a napon mind az 50 államban és a fővárosban is fegyveres zavargásokra lehet számítani; pénteken le is tartóztattak egy felfegyverzett férfit a Capitolium közelében, akinél egy hamisított belépő volt a beiktatásra.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét