szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök elkötelezett az orosz-amerikai kapcsolatok rendezése mellett.

Joe Biden először hívta fel az Amerikai Egyesült Államok elnökeként Vlagyimir Putyint.

A beszélgetésen Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "erőteljes támogatja Ukrajna szuverenitását a fennálló orosz agresszió tükrében", emellett aggodalmát fejezte ki a SolarWinds hackertámadás miatt is, amelynek elkövetésével Oroszországot vádolják - közölte a Fehér Ház.

Az amerikai elnök szóba hozta Navalnij ügyét is, akit őrizetbe vettek az orosz hatóságok a múlt héten, röviddel miután visszatért külföldi gyógykezeléséről. Biden szintén aggályokat fogalmazott meg azon értesülések miatt is, miszerint oroszok pénzt ajánlottak volna fel afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért. A Kreml közlése szerint az orosz elnök állást foglalt az orosz-amerikai kapcsolatok rendezése mellett. 

Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálat által érdeminek és nyílt jellegűnek nevezett beszélgetésben Vlagyimir Putyin és Joe Biden üdvözölte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kedden kicserélte a február 5-én lejáró a nukleáris hadászati támadófegyverzetek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai szerződés meghosszabításához szükséges dokumentumokat.

A Kreml azt is közölte, hogy a két elnök a gazdaságban és kereskedelemben, valamint a koronavírus-világjárvány elleni harcban való együttműködésről is tárgyalt.

"A nemzetközi kérdések között szó volt az Egyesült Államok egyoldalú kilépéséről a Nyitott Égbolt szerződésből, az iráni nukleáris programról megkötött Közös Átfogó Cselekvési Terv problematikájáról, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak csúcstalálkozójára vonatkozó orosz kezdeményezésről" - hangsúlyozta a Kreml.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erre a rendőrre valaki vigyáz odafönt: centiken múlott, hogy nem ütötte el egy kamion

Erre a rendőrre valaki vigyáz odafönt: centiken múlott, hogy nem ütötte el egy kamion

Az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik a Fidesz

Az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik a Fidesz

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az