Tetszett a cikk?

Az orosz titkosszolgálat azon ügynökei, akik tavaly augusztusban novicsok idegméreggel próbálták megölni Alekszej Navalnijt, felelősek lehetnek legalább három oroszországi aktivista haláláért – állítja legújabb jelentésében a Bellingcat nevű oknyomozó portál.

Tavaly decemberben a Bellingcat – együttműködve a CNN-nel, a Der Spiegellel és az orosz The Insider oknyomozó portállal – megvizsgálta az orosz titkosszolgálat (FSZB) mérgezésekkel foglalkozó osztagának utazási és egyéb adatait, és miközben megállapították, hogy az ügynököknek közük van a Navalnij elleni, Tomszkban elkövetett merénylethez, arra is rájöttek, hogy a „halálbrigád” felelős lehet legalább három oroszországi aktivista haláláért.

A halálosztag egyik tagja, Konsztantyin Kudrjavcev egyébként a Navalnijjal folytatott telefonbeszélgetésben – az orosz ellenzéki egy titkosszolgálati vezetőként mutatkozott be – el is ismerte a tomszki merényletben való részvételt és részleteket is elárult a végül sikertelen akcióról. „Az utazási egybeesések alapján teljesen egyértelmű, hogy ez a csoport részt vett ezekben a mérgezésekben is” – állítja a Bellingcat.

Az oknyomozó portál adatai szerint az egyik áldozat Tyimur Kuasev újságíró volt. A 26 éves férfi 2014. júliusában tűnt el az észak-kaukázusi Kabardin-Balkárföldön. Halála előtt arról panaszkodott, hogy folyamatosan fenyegetik őt a rendfenntartó erők tagjai, miután cikkeiben bírálta a hatalmat és ellenzéki álláspontot képviselt. Az elvégzett boncolás szerint a fiatalemberrel szívelégtelenség végzett. Kuasev kollégái és barátai nem hitték el ezt a verziót, már csak azért sem, mert az újságíró hónaljában egy tűszúrás nyomát találták a kórboncnokok. Az FSZB-ügynökök utazási adataiból kiderült, hogy Kudrjavcev 2014. július 13-án érkezett meg Nalcsikba, későbbi áldozata városába, s a következő napokban ugyancsak megjelent a településen a „halálosztag” többi tagja, Ivan Oszipov, Gyenisz Macsikin és Roman Matyusin. Az ügynökök július 31-én és augusztus elsején tértek vissza Moszkvába, aznap, amikor előkerült Kuasev holtteste. Néhány órával halála előtt Kuasev egy olyan posztot tett közzé a Facebookon, amelyben közölte, úgy tűnik, hogy a Kreml ellenségei menetrendszerűen halnak meg.

Ruszlan Magomedragimovot, az Egység nevű civil szervezet aktivistáját 2015. március 24-én találták holtan Mahacskalában, az Oroszországhoz tartozó Dagesztán fővárosában. A hivatalos verzió szerint a halált fulladás okozta, ám a férfi nyakán is tűszúrás nyomait találták. A The Insider közlése szerint Oszipov az év elején kétszer is járt Dagesztánban, Kudrjavcev pedig március 11-16-a között volt Mahacskalában. Oszipov végül március 26-án tért vissza Moszkvába.

Nyikita Iszajev, az Új Oroszország egykori vezetője 41 éves korában a Tambovból Moszkvába tartó vonaton halt meg. Nem sokkal korábban őt nevezték ki az Igazságos Oroszország nevű párt egyik vezető tanácsadójának, s főként környezetvédelmi ügyekkel foglalkozott. A halál oka szívroham volt, de a holttestet boncolás nélkül hamvasztották el. A Bellingcat hangsúlyozza, hogy Iszajev hűségesnek tűnt a Putyin-rezsimhez, viszont egyes források szerint az orosz külföldi hírszerzés ügynöke lehetett. „Lehet, hogy egyik külföldi útja során olyat tett, amiért a titkosszolgálatok árulással vádolták, de erre nincs bizonyíték” – áll az oknyomozók cikkében.  

(Kapcsolt képünkön Alekszej Navalnij szerepel)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról