szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A galántai járványkórház intenzív osztályán külön pszichológus foglalkozik az orvosokkal.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Videóriportot forgatott a Pozsonytól 50 kilométerre lévő galántai járványkórházban az Euronews. Az intézmény január óta számít Covid-központnak, 100 kilométeres körzetből viszik oda a fertőzötteket, mára pedig már tulajdonképpen csak a gyermekosztályon vannak más betegséggel küzdők, és csak pár ellátás folyik a koronavírusos betegek ápolásán kívül.

“Nagyjából 650 dolgozója van a kórháznak, közülük 100 covidosként betegállományban van. A dolgozók 70 százaléka foglalkozik covidos beteggel" – mondta Alexandra Pavlovičová, az intézmény igazgatója. Pavlovičová azt is hozzátette, hogy decemberben még 160 fertőzött munkatársa volt.

Az Egészség Világa kórházból bemutatják azt, amit Magyarországon szinte teljes titkolózás övez: láthatjuk, mi történik a szigorú szabályokkal lezárt intenzív osztályon, ahova csak olyan hermetikusan lezárt ruhában lehet belépni, amiben percek alatt izzadni kezdünk, miközben a nővérek és orvosok 12 és 24 órát töltenek bennük egyhuzamban.

Az is kiderül, hogy a dolgozókkal pszichológus is foglalkozik többek közt amiatt, hogy az intenzívre kerülő betegek 60 százaléka nem éli túl a betegséget, ráadásul a páciensek átlagéletkora is csökken.

Az elmúlt napokban lakosságarányosan északi szomszédunknál volt a legtöbb áldozata a koronavírusnak az egész világon, az ötmilliós ország kórházaiban már több mint négyezer fertőzött fekszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói