szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kutatók szerint a B.1.17 nevű variáns feltehetően súlyosabb megbetegedést okoz, mint a SARS-Cov-2 eddig ismert mutánsai.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kétmillió koronavírusteszt eredményeit elemezték részletesen az utóbbi hónapokban a London School of Hygenie and Tropical Medicine (LSHTM) kutatói, megállapításuk szerint pedig a fertőzés brit variánsa magasabb mortalitást hozott az Egyesült Királyságban, mint a vírus korábban ismert törzsei. A brit variáns (hivatalos nevén B.1.1.7) 55 százalékkal magasabb halálozási rátát okozott, mint a Covid–19 korábban taroló típusa.

A kutatócsoport 1000 fős példán szemléltette eredményeit. Szerintük ha 1000, 60 év körüli ember elkapja a fertőzés korábban ismert, Kínából származó variánsát, akkor közülük várhatóan „csak” hatan halnak bele a betegségbe a pozitív tesztet követő egy hónapban. Ez a szám azonban a brit variáns hatására a kutatók szerint kilencre emelkedett.

A szerzők írásukban kiemelték, hogy a brit vírustörzs elterjedése teljesen tönkreteheti azokat a sikereket, amiket az emberiség 2020-ban elért a Covid–19 ellen. Erre azért is van szerintük esély, mert a vírus brit mutációja – mint ismert – 43–90 százalékkal erőteljesebben fertőz, mint a többi mutáns.

„Anglia óriási károkat szenvedett az új mutáció miatt az utóbbi hónapokban, 4221-en vesztették életüket csak januárban és februárban” – mondta Nick Davies, az LSHTM fertőző betegségek matematikai modellezésével foglalkozó szakembere – „annak ellenére, hogy a koronavírus kezelésében jelentős fejlődést tapasztalhatunk, ez a szám több, mint 2020 első nyolc hónapjában együttvéve. Azon vagyunk, hogy megmagyarázzuk, miképp történhetett ez meg.”

A koronavírus brit mutációjáról ide kattintva olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!