szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szlovéniának már nem jutott abból a vakcina-mennyiségből, amit szolidaritási alapon oszt szét az EU, de az AstraZeneca sem szállít annyit az országnak, amennyit lekötöttek. Horvátországban viszont nyárra beolthatják a lakosság felét az extra adag Pfizer-vakcinának hála.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Horvátország június végéig beolthatja a felnőtt lakosság felét – jelentette ki Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy Zágráb szolidaritási alapon további 747 459 adag Pfizer-vakcinát kap az Európai Uniótól.

A 4 milliós Horvátország az AstraZeneca oltóanyagából rendelt a legtöbbet, összesen 2,7 millió adagot. A brit-svéd vakcinagyártó cég azonban nem szállította le időben a lekötött mennyiséget, valamint csökkentette a mennyiséget is. A Pfizer/BioNTech védőoltásai nélkül Horvátország a lakosság mindössze 36 százalékát tudta volna beoltani a nyárig.

Horvátországhoz hasonlóan járt Szlovénia is, amely szintén az AstraZeneca vakcinájából rendelt a legtöbbet, és nem hívta le a számára elérhető összes Pfizer/BioNTech-vakcinát az Európai Uniótól. Emiatt emiatt is indítanak alkotmányos felelősségrevonási eljárást Janez Jansa kormányfő ellen – erről pénteken tettek bejelentést sajtótájékoztatójukon az ellenzéki pártok. Jansa az uniós döntést a vakcinák szolidaritási alapon történő szétosztásáról azzal kommentálta: a 10 millióból nem csak 3 millió adag Pfizer-vakcinát, hanem 5-öt kellett volna elosztani a rászoruló országok között.

Horvátországban az elmúlt napon 2362 új fertőzöttet azonosítottak és 29-en haltak bele a Covid-19 szövődményeibe. A nagyjából 2 milliós Szlovéniában péntekre 1169 új fertőzöttet találtak és 9-en haltak meg. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre