szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Márciusra a 80 évesnél idősebbek, illetve az egészségügyben dolgozók a 80 százalékát akarták beoltani a koronavírus ellen. Nem sikerült.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A 80 évesnél idősebbeknek és az egészségügyben dolgozóknak egyaránt a 80 százalékát akarta beoltani március végére az Európai Unió, ám a kitűzött célt nem sikerült teljesíteni – írja az EUobserver. Pénteki, április 2-i adatok alapján azt írják, a számok így alakultak:

  • a 80 évesnél idősebbek 57 százaléka kapott védőoltást (30 százalék a második adagot is megkapta);
  • az egészségügyben dolgozók 63 százaléka kapott védőoltást (50 százalék a második adagot is megkapta).

Az egészségügyi dolgozók oltásában Magyarország áll a legjobban, a lap tudomása szerint 99 százalékos átoltottsággal. 60 százalék felett van ez az arány továbbá Romániában, Spanyolországban, Észtországban és Írországban is.

A legtöbb 80 év felettit Máltán és Dániában oltották be, az átoltottságuk mindkét országban 50 százalék feletti.

A Bloomberg becsléseit is idézi a lap, mely alapján arra lehet számítani, hogy az EU lakosságának csak 55 százaléka kap koronavírus elleni védőoltást június végéig. A legjobban Málta áll ebben, náluk 93,1 százalékosra becsülik az átoltottságot 2021 második negyedévének végére. A második Dánia, ahol 79,8 százalék az előrejelzés.

Az EUobserver szerint 2021 első negyedévében összesen 107 millió adag védőoltást osztott szét az Európai Unió a tagállamok között. Ezekből 89 millió adagot használtak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kránicz Dorottya Élet+Stílus

Most emberéletekbe kerülhet, ha nem hiszünk a tudománynak

Bár a kormány épp komoly átoltottsági mérföldkövet készül ünnepelni, és mindenhol sorokat látunk az oltópontok előtt, sokan vannak még mindig, akik nem kérnek a vakcinákból, például azért, mert nem hisznek a vírusban sem. A társadalmi átalakulások, a politikusok által felkarolt konteók, az áltudományos doktrínákat terjesztő influenszerek és a közösségi médiában kihangosodó post truth kommunikáció együttesen vezetett oda, hogy ezek az emberek a tudósokban a háttérhatalmak által megvásárolt bérgyilkosokat látják.

hvg.hu Világ

Egyelőre ellenzi a WHO a vakcinaútlevél bevezetését

Még nem bizonyított, hogy az oltások a vírus terjesztését is megakadályozzák. Az viszont biztos, hogy az utazás ilyen korlátozása méltánytalan azokkal szemben, akik valamiért még nem kaphattak védőoltást.

Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára

Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést