szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tájékoztatási minisztérium szerint lejárt a csatorna sugárzási engedélye.

Az Euronews meglepődve fogadta, hogy leállították műsorainak sugárzását Fehéroroszországban, a hírtelevízió szerint erről nem értesítették őket az illetékes minszki hatóságok közölte a műsorszolgáltató egyik szóvivője. Hozzátette, hogy az Euronews minden tőle telhetőt megtesz, hogy fehéroroszországi nézői ismét hozzáférhessenek a csatorna tartalmához, de addig is követhetik a műsorokat digitális platformjainkon.

A tájékoztatási minisztérium Minszkben hétfőn közölte, hogy leállították az Euronews sugárzását. A tárca indokként az írta, hogy lejárt az Euronews sugárzási engedélye. Médiabeszámolók szerint a minisztérium azzal is igazolta döntését, hogy a csatorna angol nyelven tesz közzé reklámokat ahelyett, hogy az előírásoknak megfelelően lefordítaná őket oroszra vagy fehéroroszra.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek.

Szombaton újabb tüntetést tartottak volna Minszkben Aljakszandr Lukasenka elnök uralma ellen. A helyszínt azonban rendőrségi járművek és rabszállító kocsik vették körül, az oda vezető utakat is lezárták. A rendőrség őrizetbe vette Galina Ulaszikot és Anna Kaltiginát, a TUT.by ellenzéki oldal két szerkesztőjét, valamint a Nása Niva főszerkesztőjét, Jahor Marcinovicsot és egyik fotósát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!