szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A párt támogatottsága a legutóbbi mérések alapján 20–23 százalékos volt, csak a CDU/CSU előzte meg őket.

Történetük során először kancellárjelöltet állítanak a német Zöldek a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra, a feladatot Annalena Baerbock társelnök vállalta el.

Németországnak változásra és új politikai stílusra, előrelátó, az emberekre hallgató és az egymásnak feszülés helyett az együttműködésre építő politizálásra van szüksége"

– mondta Baerbock a másik társelnökkel, Robert Habeckkel tartott online tájékoztatóján.

A Zöldek azzal a szándékkal vágnak bele a szeptemberi Bundestag-választás kampányába, hogy átveszik Németország vezetését, de Annalena Baerbock szerint a Zöldek bármely "demokratikus" párttal hajlandóak tárgyalni a közös kormányzásról.

A társelnök szerint pártja igen komoly kormányzati tapasztalattal rendelkezik, ezt mutatja például, hogy a 16 tartomány közül 11-ben van kormányon.

A Zöldek programjáról a többi között elmondta, hogy az állami beruházások felpörgetésével legalább évi 50 milliárd euró értékben kell fejlesztéseket végrehajtani az alapellátások, az infrastruktúra és a digitalizáció területén.

A Zöldek külpolitikai elképzeléseiről azt mondta, hogy értékeken alapuló és határozott, de párbeszédre törekvő módon kell formálni a tekintélyelvű rendszerekhez fűződő viszonyt.

Annalena Baerbock tavaly decemberben jelentette be, hogy vállalná a kancellárjelölti feladatot és készen áll a kormányfői munkára. A kancellárjelölt kiválasztása fegyelmezetten, a nyilvánosság előtt folytatott viták és kiszivárogtatások nélkül ment végbe, ami új a Zöldeknél.

A negyven éve alapított párt első kancellárjelöltje éppen negyven éves, politikatudományt és jogot tanult, diplomát a terület egyik legtekintélyesebb egyetemén, a London School of Economics and Political Science-en (LSE) szerzett, 2013 óta a Bundestag tagja, 2018 óta a Zöldek társelnöke, a Berlin melletti Potsdamban lakik férjével és két közös kislányukkal.

A Zöldek azért állítanak kancellárjelöltet, mert először indulnak Bundestag-választáson a kormányfői tisztség megszerzésének esélyével. Országos választói támogatottságuk a legutóbbi mérések szerint 20–23 százalékos, a második helyen állnak a 29–31 százalék körüli támogatottsággal rendelkező CDU/CSU mögött. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötték össze.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Weyer Béla hvg360

A mostani időjárás is a német zöldek kezére játszik, verik a CDU-t és az SPD-t

Szokatlan nyár eleji hőhullám, dízelbotrány, szénbányák és atomerőművek bezárása - sorjáznak a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmak a németek fejében. Nem csoda, hogy a felmérésekben az ezekkel a gondokkal leginkább foglalkozó zöldek vették át a vezetést a hagyományos baloldali és jobbközép pártoktól.