szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több indiai város kórházai hely- és oxigénhiánnyal küzdenek, Újdelhiben az egészségügyi intézmények több mint kétharmadában már egyáltalán nincsen szabad ágy.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt 24 órában 314 835 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Indiában az egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint, ezzel az ázsiai országban ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi növekedése. Ez meghaladja az eddigi igazolt fertőződések világszerte legmagasabban mért napi értékét, az Egyesült Államokban januárban regisztrált 297 430 embert.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában jelenleg 15,93 millió fertőződésről tudni, a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségnek, a Covid-19-nek 184 657 igazolt halálos áldozata van. Legutóbb 2104 újabb áldozatról adtak hírt.

Mindeközben több indiai város, köztük Újdelhi kórházai ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek, és arra figyelmeztetnek, hogy néhány helyen csak pár órára elegendő orvosi oxigén áll a lélegeztetett betegek rendelkezésére.

Újdelhiből azt közölték, hogy a kórházak több mint kétharmada már nem tud szabad ágyat biztosítani a betegek számára, ezért azt tanácsolták a fertőzötteknek, lehetőség szerint maradjanak otthon.

Jóllehet az országban megkezdődött az oltási kampány, Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig vasárnap elindította azt a négynapos „oltási fesztivált”, amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást, Indiában még mindig viszonylag alacsony az oltottak száma. Nagyjából 110 millióan kapták meg eddig valamelyik vakcina első adagját.

A hatóságok bejelentették, hogy május 1-jétől minden 18 éven felüli hozzájuthat a koronavírus elleni vakcinához, szakértők azonban máris arra figyelmeztetnek, hogy ez 600 millió embert jelent, és egyelőre nem lesz mindenkinek elegendő oltóanyag.

Modi kormányát több bírálat is érte amiatt, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását, akár több millió résztvevővel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!