szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azzal vádolják a rendőrök az orosz sajtó több munkatársát, hogy engedély nélküli tüntetésen vettek részt, és nem fogadják el az indoklást, hogy tudósítóként dolgoztak.

Több orosz újságírót, tévést, rádióst is a saját lakásában kerestek fel rendőrök, miután az ellenzéki tüntetésekről tudósítottak – írja a Meduza.

Krisztina Szafonovát, a Meduza moszkvai tudósítóját nem csak rendőrök, hanem a belügyminisztérium egy embere is felkereste. Hogy pontosan mit akartak tőle, azt még maguk a rendőrök sem tudták elmondani, csak annyit közöltek vele, miután egy rendőr a felettesével beszélt telefonon, hogy majd még keresik.

Alekszej Korosztelev, a független Dozsd tévé munkatársa legalább erre a kérdésére választ kapott: neki azt mondták, hogy egy engedély nélküli tüntetésen vett részt. Miután ő elmondta, hogy valóban tudósított Alekszej Navalnij támogatóinak demonstrációjáról, egy megkülönböztető mellényben, amelyre rá volt írva, hogy a sajtót képviseli, egy olyan képet mutattak neki a rendőrök, amelyen szerintük ő szerepel a megkülönböztető jelzés nélkül, de ő tagadja, hogy ő lett volna a képen.

Oleg Ovcsarenko, az Echo Moszkvij rádió tudósítója is ugyanezzel a váddal szembesült. A rendőrök azt állítják, nem volt nála sajtóigazolvány a tüntetésen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Visszafogottan, szerényen viselkedünk, és sokszor nem válaszolunk a legdurvább támadásokra sem, jó kapcsolatokat akarunk a világgal – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő évértékelő beszédében, amely néhány nappal az után hangzott el, hogy kiderült: az orosz titkosszolgálat emberei voltak azok, akik 2014-ben felrobbantottak egy csehországi fegyverraktárt. Miközben Putyin beszélt, több orosz városban is tüntettek a börtönbe zárt, egyre rosszabb egészségi állapotban lévő ellenzéki, Alekszej Navalnij mellett. Moszkvában, ahol még nem kezdődött meg a tüntetés, a rendőrök sorra veszik őrizetbe az ellenzékieket.

Németh András Világ

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Az orosz rendőrség valamennyi városban komoly készültséggel várta a börtönbe zárt legismertebb orosz ellenzékit, az Alekszej Navalnijt támogató tüntetések résztvevőit. A rendőrök több mint ötszáz embert vettek őrizetbe, a szerdai demonstrációkon kevesebben vettek részt, mint a korábbi hasonló megmozdulásokon.