szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bolti lopással gyanúsították meg a dél-koreai belga nagykövet feleségét, aki emiatt nekiesett az eladónak. A diplomáciai mentességre hivatkozva ejtették az ügyet.

A bocsánatkérésen kívül semmilyen következménye nem lett annak, hogy Belgium dél-koreai nagykövetének felesége pofozkodni kezdett egy ruhaboltban – írta meg a CNN. Mint a videókon is látszik, Xiang Xueqiu áprilisban járt egy ruhaboltban, az egyik eladó pedig azt hitte, hogy lopott ruhában ment ki onnan. Utánament az utcára, de mivel nem értette, hogy mit mond, megnézte a dzseki címkéjét. Ebből az eladó rájött, hogy tévedett, elnézést kért, a nagykövet felesége azonban visszament vele a boltba, és úgy felpofozta, hogy kórházba kellett mennie.

A belga nagykövet, Peter Lescouhier ez után bocsánatot kért a felesége nevében is, arról beszélt, hogy bármilyen joggal is lehetett dühös, a fizikai erőszak elfogadhatatlan. Azt is hozzátette, hogy a felesége együttműködik a rendőrséggel az ügy kivizsgálásában. Csakhogy kiderült, hogy ez nem igaz: Xiang a diplomáciai mentességre hivatkozva azt kérte, hogy fejezzék be az eljárást, a rendőrség pedig nem tehetett mást, mint hogy ezt elfogadja.

A CNN arra is emlékeztetett: az elmúlt években többször is felvetődött, hogy változtassák meg a diplomáciai mentesség szabályait, ne fordulhasson elő, hogy diplomaták vagy a családjuk erre hivatkozva bújhassanak ki a felelősségre vonás alól olyan ügyekben, amelyeknek semmi közük nincs a munkájukhoz vagy a nemzetközi kapcsolatokhoz. Nagy-Britannia és az USA tavaly közösen jelentette be, hogy kezdeményezik a szabályok megváltoztatását, miután egy amerikai diplomata felesége felelősségre vonás nélkül megúszta, hogy Nagy-Britanniában halálra gázolt egy embert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!