szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Munkaügyi és személyes okok állhatnak a gyilkosság hátterében.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Letartóztatták a sanghaji Fudan Egyetem egyik oktatóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy leszúrta munkatársát – adta hírül a Global Times. A kínai állampárt irányítása alatt álló lap szerint a Csiang vezetéknevű gyanúsított az intézmény campusán támadt rá a Vangként azonosított áldozatra, aki a helyszínen meghalt.

A cikk szerint Csiang munkaügyek miatt haragudott Vangra, azért késelte halálra. Az ügyben nyomozás zajlik.

A 444.hu szúrta ki, hogy a kínai közösségi oldalak beszámolóit is szemléző Greater China Journal szerint az elkövető Csinag Ven-hua, a Fudan Egyetem matematikaprofesszora, aki a Kínai Kommunista Pártnak az intézménybe kinevezett párttitkárát, Vang Jon-csent ölte meg.

Sajtóbeszámolók szerint az intézet nem volt elégedett Csiang munkájával, ezért az elbocsátását tervezte. A férfi úgy gondolta, ebben Vang keze is benne van.

Csiangot sajtóbeszámolók szerint a rendőrség a gyilkosság helyszínén őrizetbe vette (képünkön), beismerő vallomást tett. Azt állította, hogy Vang évek óta rosszul bánt vele, ezért végzett vele.

A párttitkárokat azért küldik az egyetemekre, hogy gondoskodjanak arról: a párt és a hallgatók is hűek maradnak a párthoz – jegyezte meg a lap.

A Fudan Egyetem első európai campusát Budapesten nyitná meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Tibor Gazdaság

A Fudan-ügyben visszavonulást színlelve próbál csatát nyerni a kormány?

Egy sor konkrét kormányhatározat, államigazgatási munkaanyag, sőt törvényjavaslat bizonyítja, hogy Fudan Egyetem budapesti kampuszának megvalósítására komoly szándék volt eddig, az ellenzék által szervezett konzultáció és népszavazás, majd a hétvégi tüntetés után viszont megváltozott a kormány hozzáállása a projekthez. De vajon csak szavakban, vagy ténylegesen is? Megnéztük, hogy a Fudan-csatában milyen fegyvert vethet be a kormány, illetve a beruházás ellenzői.