szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új eljárás nemcsak arra lehet jó, hogy eltüntesse a közép-amerikai partokat elárasztó hínárt, de még a műanyag hulladékot is segíthet eltüntetni, miközben bioüzemanyag készül.

Bioüzemanyagot csinálnának belőlük, úgy tüntetnék el a közép-amerikai partokat elborító hínárokat brit tudósok –  írja a Science Daily. Az University of Exeter és az University of Bath egyetemek eljárását egyrészt az emeli ki a többi hasonló közül, hogy nem kell hozzá lemosni a sós vizet a növényekről. Ettől környezetkímélőbb és olcsóbb az üzemanyag előállítása.

Az eljárás másik nagy előnye, hogy általa a növényekkel együtt összegyűjtött műanyag hulladék is megsemmisül.

Ezt az teszi lehetővé, hogy a módszer savas és lúgos katalizátorokkal dolgozik. A folyamat során létrejövő mellékterméket pedig trágyázásra lehet felhasználni.

A Karibi-térségben komoly problémát okoz, hogy – többek közt a vízbe kerülő műtrágyák és a víz hőmérsékletének emelkedése miatt is – burjánzik a hínár, és évente több millió tonnányit mos belőle partra a víz. A műanyag hulladék jelenléte a vizekben is hasonlóan súlyos gond, mind a természetes élővilág szempontjából, mind pedig a turizmus számára.

Fokasz Oresztész, Kovács Gábor, Németh András hvg360

A villanyautók állami támogatásánál lenne hatásosabb klímavédelmi intézkedés is

Miközben egyelőre még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy az elektromos autó lesz a megoldás a környezetvédelmi kihívásokra, a kormány az e-autók dotációját növelné klímavédelmi programjában. Pedig volna lehetőség arra is, hogy minden állami költség nélkül is érezhetően csökkentsék a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást.

Sztojcsev Iván Gazdaság

Csak újrahasznosítás – Megnéztük, mennyi az újdonság Orbán zöld akciótervében

Szépen hangzik Orbán Viktor klímavédelmi terve, csakhogy kicsit megkapargatva a nagy mondatokat azt látjuk: már meglévő terveket és EU-s kötelezettségeket sorolt fel a miniszterelnök, gyakorlatilag kivétel nélkül. Ennek ellenére előrelépés igenis lehet, de ahhoz arra is szükség lesz, hogy a kormány sok pénzt és törvényi szigort tegyen a tervek mögé.

Ha újrakezdhetnénk az életünk, a legtöbben más szakmát választanánk

Ha újrakezdhetnénk az életünk, a legtöbben más szakmát választanánk

A brit kormányfő a karantén megsértésével vádolt főtanácsadója védelmére kelt

A brit kormányfő a karantén megsértésével vádolt főtanácsadója védelmére kelt

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Bill Gatesről

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Bill Gatesről