Hamarosan teljesen növényalapú műanyagból készült palackokból ihatjuk a kólát és a sört. A holland Avantium biokémiai vállalat a nagy italgyártó cégekkel együttműködve olyan projektbe fogott, amely során a palackokat nem kőolajszármazékokból, hanem fenntartható módon termesztett növényekből, egészen pontosan növényi cukrokból állítják elő.
Az Avantium tervei már elnyerték a Carlsberg támogatását, a dán sörgyártó azt tervezi, hogy papírpalackban dobja majd piacra sörét, és a palack belső, vékony műanyagfelülete készülhet a növényi műanyagból - írja a Guardian. A projektet támogatja a Coca-Cola és a Danone is, a két cég termékeinek a túlélését jelentheti, ha csökkenti a forgalmazásukkal járó műanyagszennyezést. A növényi műanyag ráadásul kellően rugalmas ahhoz, hogy szénsavas italokat is tölthessenek bele.
Az Avantium a nyáron újabb vállalatokkal készül partneri megállapodást kötni, és azt tervezik, hogy év végéig elindulhat a hollandiai beruházás. A cég vezetője, Tom van Aken azt mondja, a növényi műanyag nemcsak azért fenntarthatóbb, mert nem kőolajból készül és mert ugyancsak újrahasznosítható, hanem mert lebomlani is sokkal hamarabb tud, mint a plasztik palackok: komposztálóban egy év alatt, csak simán kint hagyva a szabadban ennél pár évvel hosszabb idő alatt. De azért alapvetően ezt is az újrahasznosításra tervezik.
Eleinte évi 5000 tonna műanyagot terveznek előállítani a kukorica, búza, cukorrépa cukrainak felhasználásával, de az Avantium a kereslet növekedésére számít majd. A növényi műanyagból készült palackok 2023-ban kerülhetnek a boltok polcaira.