szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A III. kerületi önkormányzat nem támogat semmilyen környezetvédelmi szempontokkal ellentmondásban álló építkezést a sziget területén.

A óbudai önkormányzat nem támogatja, hogy a kormány gátat építsen a Hajógyári-sziget köré ezzel mintegy ezer fát elpusztítva, és azt sem, hogy a terület parkos északi részén bárki is építkezzen – írja a 444.hu.

A III. kerületi önkormányzat a lapnak azt írta, nem akarják hogy az Óbudai-szigetre „kis-Manhattan” épüljön. "A gátépítés, illetve bármilyen lakó-, kereskedelmi vagy iroda jellegű hasznosítás ellenkezik a kerület településkép-védelmi rendeletével, valamint a hatályos építési szabályzattal."

Azt is hozzátették, hogy Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága szerdán döntött arról, hogy nem támogatja a gátépítést, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a gát visszaduzzasztó hatása a Csillaghegyi-öblözet vízszintjének emelkedését eredményezné. Mindezen túl nem támogatnak semmilyen környezetvédelmi szempontokkal ellentmondásban álló építkezést sem a sziget területén.

Az is kiderült a válaszból, hogy nem tervez Óbuda a tulajdonában levő területen semmilyen beruházást.

A jogszabályok szerint viszont az állam a tulajdonába veheti az önkormányzati tulajdont, ezt nem tudják megakadályozni. Az önkormányzat szerint viszont a területre vonatkozó beépítési, hasznosítási szabályokat a kerület hozza meg, és így tudnak védekezni a beépítés vagy természetkárosítás ellen.

Karácsony Gergely főpolgármester több mint egy hete azt jelezte a gátépítéssel kapcsolatban, hogy a Hajógyári-sziget zöldjét Kiss László polgármesterrel közösen tervezi megvédeni. Hangsúlyozta:

olyan beruházáshoz, amely a kormányhivatal tervei szerint is 1000 fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat, sem a főváros, sem a kerület polgármestere nem járul hozzá.

A kormány tervéről, ami a szigetet borító fák egy részének letarolásával védené meg azt a Dunától, beszámolt a hvg.hu is. A dokumentáció szerint további problémája a tervnek, hogy „kedvezőtlenül befolyásolná a sziget vízháztartását”, továbbá a Megyeri híd környékén is növelné az árvíz kockzatát. A hatástanulmány a lakosság tiltakozásával is számol.

A kormány tavaly rendelkezett árvízvédelmi rendszer kiépítéséről és „Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia” építésének előkészítéséről a Hajógyári-szigetre.

Új nagyberuházással vennének el még több területet a Dunától

A napokban jelent meg a Hajógyári-szigeten tervezett új beruházások pontos dokumentációja, amely egy kajak-kenu központ létesítésének tervét és az egész sziget árvízvédelmi célú beruházását célozza. A WWF Magyarország álláspontja szerint a beruházás nemcsak egy újabb értékes városi zöldfelület beépítése miatt káros, de a Duna erősen beszűkített árterének további csökkentése sem bölcs döntés a klímaváltozás hatásainak árnyékában.

Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Karácsony a második hullámról: Készüljünk a legrosszabbra

Karácsony a második hullámról: Készüljünk a legrosszabbra

Windows van a gépén? Már most beállíthatja az új Start menüt

Windows van a gépén? Már most beállíthatja az új Start menüt