szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy hazai cég új, vegyipari technológiával képes arra, hogy újrahasznosítsa a használt autógumikat, amelyekből így másodlagos nyersanyag lesz.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A természetben akár több száz évig is fennmaradó műanyagok okozta környezeti problémák kezelése és a műanyaghulladékok hasznosítása egyre égetőbb kérdésként jelenik meg Európa-szerte.

Egy magyar kutató-fejlesztő cég, a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó megoldások kifejlesztésére és ipari méretű alkalmazására szakosodott New Energy Kft. több mint egy évtizedes munkájának eredményeként sikerült nemzetközi szinten olyan innovatív technológiát kifejleszteni, amelyre a világ vezető vegyipari konszernjei, többek között a BASF is felfigyelt.

Egy olyan eljárást dolgoztak ki, amivel a gépjármű gumiabroncs-hulladékot másodlagos nyersanyagokká tudja visszaalakítani. Az eljárásnak köszönhetően először vált az eddig kezelhetetlen autógumi-hulladék “körforgásossá”, melynek során a gumi 80-85 százalékát teljes egészében újrahasznosítják.

A technológiai folyamat során olaj, korom és acél keletkezik: az olajból újra műanyag készül, a koromból gumi, az acélból pedig ismét acél.

A két fél között létrejött friss kereskedelmi és kutatás-fejlesztési megállapodás értelmében a New Energy évi mintegy 4000 tonna, gépjármű-gumiabroncs hulladékából származó pirolízisolajat szállít a BASF-nek, és azon is dolgoznak, hogy a technológiát a gumiabroncs-alapanyag mellett más műanyaghulladék-áramok feldolgozásába is átültethessék.

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás