szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A céljuk az, hogy segítsék az unióba készülő országok jogharmonizációját a természetvédelem területén, és hogy megalapozzák a magyar vállalkozások piacra lépését a térségben.

Természetvédelmi kapacitásfejlesztésbe kezd öt balkáni államban – Albániában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában – a debreceni székhelyű BioAqua Pro Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM).

A magyar szakemberek az MTM-ben rendelkezésre álló közgyűjteményi adatok, valamint a Natura 2000 hálózat kialakítása és működtetése alatt szerzett

tapasztalataik átadásával szeretnék segíteni nyugat-balkáni kollégáikat abban, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országaik minél sikeresebben tudjanak eleget tenni a csatlakozással kapcsolatos természetvédelmi-jogharmonizációs kötelezettségeiknek.

Mindez olyan feladatok megvalósítását jelenti, mint például a nemzeti biodiverzitási adatbázisok kialakítása, a Natura 2000 hálózat jelölőfajainak kiválasztása, védett területek kijelölése, valamint monitorozó protokollok kidolgozása.

A helyi tudásbázis támogatásával a magyar fél olyan kapcsolatrendszert szeretne kialakítani, amely megalapozza a magyar vállalkozások piacra lépését a nyugat-balkáni országok természetvédelmi állapotfelmérés és monitoring piacán. Az ugyanis a régió európai uniós csatlakozási felkészülése során várhatóan jelentősen bővül majd.

Az MTM nemzetközi szinten vezető szerepet játszik a balkáni régió biológiai sokféleségének kutatásában. Az intézmény gyűjteményeiben található világviszonylatban is az egyik legnagyobb balkáni anyag, a múzeum kutatói óriási tereptapasztalattal rendelkeznek a Balkánon – csaknem 150 expedíciójuk zajlott a célországokban –, és közülük sokan egyes állat- és növénycsoportok kiemelkedő balkáni szakértőjének számítanak.

A projekthez az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és klímavédelmi háttérintézménye, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. a nyugat-balkáni beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program keretében biztosít 42 millió forint támogatást.

Az ITM által elindított program célja a régió zöldgazdasági átállásának támogatása, a környezet- és klímavédelmi ágazatokba irányuló magyar technológia- és tudásexport, valamint a magyar vállalkozások külpiacokra jutásának ösztönönzése – olvasható a közleményben.

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

Ónos esőre és havazásra is készülni kell csütörtökön

Ónos esőre és havazásra is készülni kell csütörtökön

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik