szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A céljuk az, hogy segítsék az unióba készülő országok jogharmonizációját a természetvédelem területén, és hogy megalapozzák a magyar vállalkozások piacra lépését a térségben.

Természetvédelmi kapacitásfejlesztésbe kezd öt balkáni államban – Albániában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában – a debreceni székhelyű BioAqua Pro Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM).

A magyar szakemberek az MTM-ben rendelkezésre álló közgyűjteményi adatok, valamint a Natura 2000 hálózat kialakítása és működtetése alatt szerzett

tapasztalataik átadásával szeretnék segíteni nyugat-balkáni kollégáikat abban, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országaik minél sikeresebben tudjanak eleget tenni a csatlakozással kapcsolatos természetvédelmi-jogharmonizációs kötelezettségeiknek.

Mindez olyan feladatok megvalósítását jelenti, mint például a nemzeti biodiverzitási adatbázisok kialakítása, a Natura 2000 hálózat jelölőfajainak kiválasztása, védett területek kijelölése, valamint monitorozó protokollok kidolgozása.

A helyi tudásbázis támogatásával a magyar fél olyan kapcsolatrendszert szeretne kialakítani, amely megalapozza a magyar vállalkozások piacra lépését a nyugat-balkáni országok természetvédelmi állapotfelmérés és monitoring piacán. Az ugyanis a régió európai uniós csatlakozási felkészülése során várhatóan jelentősen bővül majd.

Az MTM nemzetközi szinten vezető szerepet játszik a balkáni régió biológiai sokféleségének kutatásában. Az intézmény gyűjteményeiben található világviszonylatban is az egyik legnagyobb balkáni anyag, a múzeum kutatói óriási tereptapasztalattal rendelkeznek a Balkánon – csaknem 150 expedíciójuk zajlott a célországokban –, és közülük sokan egyes állat- és növénycsoportok kiemelkedő balkáni szakértőjének számítanak.

A projekthez az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és klímavédelmi háttérintézménye, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. a nyugat-balkáni beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program keretében biztosít 42 millió forint támogatást.

Az ITM által elindított program célja a régió zöldgazdasági átállásának támogatása, a környezet- és klímavédelmi ágazatokba irányuló magyar technológia- és tudásexport, valamint a magyar vállalkozások külpiacokra jutásának ösztönönzése – olvasható a közleményben.

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában