szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vízügy, a Katasztrófavédelem és a Rendőrség a helyszínre érkezett.

A szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén szerdán ismét jelentős mennyiségű olaj jelent meg az esőcsatorna kifolyójánál – számolt be Pfeifer Rikárt, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőrzési ágazatvezetője a Facebookon.

A környezetvédő aktivista azt írta, hogy a helyszínen lévő vízügyi ügyeletesek azonnal megkezdték az érkező olaj befogását.

"A Vízügy a legmagasabb, III. fokú vízminőség védelmi fokozatban védekezik! A szükséges védekező erők a helyszínen. Az olaj nem került az RSD-be, sem a sérült területre. A kifolyó műtárgyban fogják még és gyűjtik. Vízügy, Katasztrófavédelem, Rendőrség a helyszínen. Csatornabúvár ezekben a percekben is lent van. A szennyezés most nyilvánvalóan a hálózatból érkezett!" – írta Pfeifer.

December elején ismeretlenek olajat engedtek az esővízgyűjtő csatornába Szigetszentmiklóson. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság december 16-án azt közölte, hogy több mint 1800 négyzetméternyi területet tett tönkre a szennyezés, a kármentesítés évekig tarthat. Egy nappal később pedig arról számoltak be, hogy már több mint 10 ezer liter olajszármazékot és olajos vizet szivattyúztak le a szennyezés helyszínén. December 19-én kezdődött meg az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a helyszínről.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere a héten közölte, hogy a rendőrség a kamerafelvételek elemzése és a lakók információi után szűkíteni tudta az esetleges tettesek körét.

A városvezető arról is beszámolt, hogy a civilek eddig már több mint 10 millió forint nyomravezetői díjat gyűjtöttek össze, hogy megtalálják az ismeretlen tettest, a rendőrség pedig további kétmillió forintot ajánlott fel annak, aki segít kézre keríteni az elkövetőt vagy elkövetőket.

hvg.hu Itthon

Olajszennyezés a Dunán: évek óta tudnak róla, mégsem tesznek ellene

A valószínűleg sérült olajtartályokból származó anyag a helyiek szerint hosszú ideje szivárog a talajból Csepelnél. A vízügyi főigazgatóságnál azt mondták, a szennyezés mértéke olyan kicsi, hogy az nem kimutatható. A probléma bár régóta fennáll, mivel az igazgatóság nem hatóság, elmondásuk szerint intézkedni sem tudnak.

"Egyrészt küzdő, szabadságszerető, érzelmes nép vagyunk, másrészt megalkuvók, irigyek"

"Egyrészt küzdő, szabadságszerető, érzelmes nép vagyunk, másrészt megalkuvók, irigyek"

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?