szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vízügy, a Katasztrófavédelem és a Rendőrség a helyszínre érkezett.

A szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén szerdán ismét jelentős mennyiségű olaj jelent meg az esőcsatorna kifolyójánál – számolt be Pfeifer Rikárt, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőrzési ágazatvezetője a Facebookon.

A környezetvédő aktivista azt írta, hogy a helyszínen lévő vízügyi ügyeletesek azonnal megkezdték az érkező olaj befogását.

"A Vízügy a legmagasabb, III. fokú vízminőség védelmi fokozatban védekezik! A szükséges védekező erők a helyszínen. Az olaj nem került az RSD-be, sem a sérült területre. A kifolyó műtárgyban fogják még és gyűjtik. Vízügy, Katasztrófavédelem, Rendőrség a helyszínen. Csatornabúvár ezekben a percekben is lent van. A szennyezés most nyilvánvalóan a hálózatból érkezett!" – írta Pfeifer.

December elején ismeretlenek olajat engedtek az esővízgyűjtő csatornába Szigetszentmiklóson. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság december 16-án azt közölte, hogy több mint 1800 négyzetméternyi területet tett tönkre a szennyezés, a kármentesítés évekig tarthat. Egy nappal később pedig arról számoltak be, hogy már több mint 10 ezer liter olajszármazékot és olajos vizet szivattyúztak le a szennyezés helyszínén. December 19-én kezdődött meg az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a helyszínről.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere a héten közölte, hogy a rendőrség a kamerafelvételek elemzése és a lakók információi után szűkíteni tudta az esetleges tettesek körét.

A városvezető arról is beszámolt, hogy a civilek eddig már több mint 10 millió forint nyomravezetői díjat gyűjtöttek össze, hogy megtalálják az ismeretlen tettest, a rendőrség pedig további kétmillió forintot ajánlott fel annak, aki segít kézre keríteni az elkövetőt vagy elkövetőket.

hvg.hu Itthon

Olajszennyezés a Dunán: évek óta tudnak róla, mégsem tesznek ellene

A valószínűleg sérült olajtartályokból származó anyag a helyiek szerint hosszú ideje szivárog a talajból Csepelnél. A vízügyi főigazgatóságnál azt mondták, a szennyezés mértéke olyan kicsi, hogy az nem kimutatható. A probléma bár régóta fennáll, mivel az igazgatóság nem hatóság, elmondásuk szerint intézkedni sem tudnak.