szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szennyezés miatt feljelentést tett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Eddig több mint 10 000 liter olajszármazékot és olajos vizet szivattyúztak le a vízügyi szakemberek a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínén – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön. Az OVF kitért arra, hogy a vízminőségi mintavétel eredménye szerint

főként motorolajat, illetve kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz a szigetszentmiklósi csatornába került szennyező anyag.

A főigazgatóság által koordinált kármentesítés a korábbi napokban is alkalmazott technológiával és az előírások betartásával történik, olajszennyezés a lehatárolt területről nem jutott ki – írták a közleményben. Egy nappal korábban azt közölte az OVF, hogy

több mint 1800 négyzetméternyi területet tett tönkre a szennyezés, a kármentesítés évekig tarthat.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) vízrajzi csoportja szerdán két vízmércét is kihelyezett a védekezési munkákhoz a lokális vízszintváltozás nyomon követésére: az egyik a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág közvetlen medrébe, míg a másik az úszóláp területére került, ahonnan a szennyezett iszapot, illetve növényzetet folyamatosan termelik ki.

Nagyjából egy hete engedhettek ismeretlenek olajat az esővízgyűjtő csatornába Szigetszentmiklóson. A KDVVIZIG a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Ezzel párhuzamosan civilek és magánszemélyek már több mint 1 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít kézre keríteni a tettest vagy tetteseket.