szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a világ országainak közel háromnegyede felismerte, hogy szükség van egy stratégiára arra vonatkozóan, hogyan kezeljék a globális felmelegedés hatásait, de ezek nem veszik figyelembe kellően az emelkedő hőmérsékletet és még ha van is terv, akkor sincs megfelelő finanszírozás emögött.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Súlyos következményei lesznek annak, hogy túl lassan alkalmazkodunk a klímaváltozás miatti szélsőséges időjáráshoz – figyelmeztet az ENSZ. A szervezet környezetvédelmi programja, az UNEP csütörtökön tett közzé egy friss, klímaadaptációra vonatkozó jelentést, amiről a Guardian számolt be.

Világszerte több millió ember szenved áradásoktól, szárazságtól, hőhullámoktól és más, szélsőséges időjárási jelenségektől, a kormányok pedig nem tesznek eleget azért, hogy a klímaváltozás káros hatásait mérsékeljék. Már a világ országainak közel háromnegyede felismerte, hogy szükség van egy stratégiára arra vonatkozóan, hogyan kezeljék a globális felmelegedés hatásait, de ezek nem veszik figyelembe kellően az emelkedő hőmérsékletet és még ha van is terv, akkor sincs megfelelő finanszírozás emögött – figyelmeztetnek a szakértők.

Ennek megfelelően a jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy jelenleg borzasztó keveset költenek az államok arra, hogy ellenállóbbak legyenek a környezeti szélsőségekkel szemben: csak körülbelül 30 milliárd dollárra tehető a fejlődő országoknak biztosított fejlesztési segélyek összege. Ez nagyjából a fele annak, mint amire szükség lenne és a költségek egyre csak emelkedni fognak: a szakértők szerint ez az évszázad végére a 130-300 milliárd dollárt is elérheti.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy míg magáncégek gyakran finanszíroznak kibocsátás-csökkentést megcélzó projekteket fejlődő országokban, így például megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat, addig az olyan projektek, amelyek a lakosok klímaadaptációját szolgálnák, így például különböző előrejelző-, áradásokat megakadályozó megoldásokra nagyon nehéz finanszírozót találni.  

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén