szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar zöldek több mint 400 európai és dél-amerikai szervezettel együtt emelték fel a szavukat a szabadkereskedelmi egyezmény ellen, aláírásgyűjtést is indítottak.

450 dél-amerikai és európai civil szervezet, köztük 44 magyar követeli az Európai Unió döntéshozóitól, hogy állítsák le az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény elfogadásának folyamatát – írja a Mérce. A Buenos Aires Times többet meg is nevez a szervezetek közül: közöttük van például a Greenpeace, az Attac és az Oxafam is. Ugyanezért aláírásgyűjtést indított a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Budapest, a Karátson Gábor Kör és az Éghajlatvédelmi Szövetség is.

Az EU–Mercosur szabadkereskedelmi egyezményről két évtizdenyi tárgyalás után 2019-ben született megállapodás. Az unióban jelenleg a tagállamok, azaz az Európai Tanács és az Európai Parlament jóváhagyására vár az egyezmény.

Míg támogatói üdvözlik az egyezményt a piacok megnyitása miatt, ellenzői szerint ez nem csak hátrányosan érintené az európai gazdákat, de az itt már betiltott növényvédőszerek is újból bejutnának a kontinensre. A Mérce idéz egy, a francia kormány által rendelt felmérést is, amely szerint az európai igény a dél-amerikai marhahúsra legalább negyedével gyorsítaná az esőerdők irtását.

A magyar kormány szerint az ország érdeke, hogy az EU dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodása minél hamarabb életbe lépjen. Ugyanakkor 2018-ban ugyanez a kormány még osztotta a Mercosur-megállapodással kapcsolatos aggodalmakat. A hvg.hu itt ír bővebben az egyezményről:

Olcsó a csirkecomb, de talán szennyezett, maradhat?

A kormány szerint a magyarok érdeke, hogy az EU dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodása minél hamarabb életbe lépjen. A Mercosur-egyezménynek azonban rengeteg ellenzője van, köztük a szennyezett baromfitól és méztől tartó termelők, de a legfurcsább az, hogy másfél éve még ugyanez a magyar kormány is nagy hanggal állt ki ellene.

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit