Szalai Anna
Szalai Anna

Nyílt pályázaton hirdetnék meg a Bálnát.

A fővárosi önkormányzat legkevesebb 11 milliárd forintot szeretne kapni a 13 ezer négyzetméteres Bálnáért. A multifunkciós központot nyílt értékesítési pályázaton hirdetik meg, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén áldását adja a tender kiírására.

Az eladásra vonatkozó előterjesztés végső összegzése szerint a főváros egy előnytelen, nem megfelelően kidolgozott PPP konstrukciót örökölt meg, amit hosszú pereskedés után sikerült csak lezárni. A Bálna megnyitását követően azonban egyértelművé vált, hogy a versenypiacon is részt vevő kulturális és kereskedelmi központ önkormányzati tulajdonban nem üzemeltethető hatékonyan, illetve eredményesen, így a beruházás a piacon elérhetőnél jóval később térülhet meg. A főváros erre, illetve az ingatlan iránti fokozott érdeklődésre úgy döntött, inkább eladja. A vevőnek vállalnia kell, hogy egy 63 négyzetméteres helyiséget versenyeztetési eljárás lefolytatása nélkül, ingyenesen használatba adja a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-nek.

Könnyen lehet, hogy a pályázat nyertes már meg is van. A Magyar Nemzeti Bank már két évvel ezelőtt kivetette hálóját a hálóját a Bálnára. Matolcsy György, a jegybank elnöke maga jelentkezett be Bagdy Gábornál, a tulajdonos fővárosi önkormányzat gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesénél, majd Tarlós István főpolgármesternek írt levelében is jelezte vételi szándékát az épületre. A tárgyalások meg is kezdődtek, az üzlet előkészítését Bagdy Gáborra bízták. Budapest vezetése már akkor sem zárkózott el attól, hogy eladja az üveghalat. A főváros több nagy projektet is indított, illetve szándékában áll elkezdeni, ám ehhez még uniós támogatás esetén is rengeteg pénzre lesz szükség az önrészek garantálásához. A 3-as metró egyre dráguló rekonstrukciója pedig könnyen tervezhetővé tette az ingatlan piacra kerülését.

Az eladási kedvet erősíti az is, hogy az épület megnyitása óta eltel öt év alatt számos bérleti pályázatot írtak ki, kevés sikerrel. A kereslet elmaradt a várttól. A sikertelenséget látva a fővárosi vagyonkezelő végül úgy döntött, hogy nem vesződik újabb pályázatokkal, inkább folytatólagos tendert hirdetett a Bálna üres helyiségeire. Ennek ellenére a Duna-partra épült kereskedelmi és kulturális központ telítettsége fővárosi számítások szerint se haladja meg a 70 százalékot. A bevételek jócskán elmaradtak a várakozásoktól. 2011-ben még évi hárommilliárd forint éves bérleti bevétellel számolt a főváros, később már megelégedett az évi 400 millió forintra taksált üzemeltetési költség kitermelésével is.

Az MNB egy interaktív látogatóközpontot és múzeumot alakított volna ki az épületben. Ám Bagdy végül visszavonta az értékesítésre vonatkozó előterjesztését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!