szerző:
hvg.hu

Gyakorlatilag csak a Xerox Magyarország nyerhet a NAV nyomtatóbeszerző tenderén, de ehhez az amerikai hatóságoknak is lehet egy-két szava.

Néhány napja az Index arról írt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1,7 milliárd forint értékben közbeszerzést írt ki még karácsony előtt nyomtatóvásárlásra, amelyben milliméterre pontosan meghatároztáka venni kívánt nyomtatók fajtáját, és olyan szigorúan szabták meg a követelményeket, hogy annak csak és kizárólag a Xerox gépei feleltek meg, sőt, a feltételek alapján a 14 lehetséges nyomtatószállító közül is egyedül a Xerox Magyarország az egyetlen olyan cég, amely megnyerheti a közbeszerzést. 

A Magyar Nemzet azt írja, a Xerox Hungary Kft. indokolatlan versenyelőnybe került a közbeszerzésnél, és ha előzetesen egyeztettek a céggel, az beleütközik az Egyesült Államok Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) nevű antikorrupciós törvényébe. A Xerox Hungary anyavállalata egyesült államokbeli székhelyű cég, ezért a törvény hatálya alá esik, a NAV pedig mint a Xerox partnere szintén szankcionálható lenne.

Az FCPA azon vállalatokat és alkalmazottaikat, amelyek külföldi tevékenységük során korrupcióként definiálható cselekményt vagy annak kísérletét követik el, súlyos bírságokkal és egyéb retorziókkal bünteti. A külföldi illetőségű közreműködőket pedig az Egyesült Államokban található vagyontárgyaik, bankszámláik elkobzásával és befagyasztásával, valamint az országból való kitiltással sújtja.

A NAV közbeszerzését egyébként egy, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közeli ismert cég, az Ész-Ker segítette.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!