szerző:
hvg.hu

A 22-es csapdájában látszik vergődni Szigetszentmiklós, ahol a felcsútihoz hasonló méretű stadion épül, a csapatot viszont az építkezés költségei miatt a megye1-től is visszaléptették.

Új szintre léptették Szigetszentmiklóson a „van stadion, de nincs, aki játsszon benne” szituációját: ők épp a stadionépítésre hivatkozva döntöttek úgy, hogy ne legyen nagy foci. Az ottani csapat évekig NB II.-es volt, 2016-ban azonban kiesett, majd miután egy évet az NB III.-ban töltött, tavaly nyáron a klubvezetés úgy döntött, inkább csak a megye 1-ben indulnak el. A visszalépést azzal indokolták, hogy minden pénzt a stadionra kell elkölteni, hogy a helyi fiatalok jó pályán focizhassanak, ezért a játékosokra csak annyi pénz maradt, amennyiből egy amatőr csapatot lehet működtetni. De ez sem tartott sokáig, idén februárban a bajnokság téli szünetében a megye 1-től is visszaléptették a Szigetszentmiklóst.

A stadion jelenleg 60 százalékos készültségnél tart, a tervezett 3,5 milliárdból közel 1,5-et már elköltöttek. Ekkora stadion TAO-ból csak itt és Felcsúton épült eddig. A hírek szerint leállt a beruházás, kifizetetlen számlák vannak, és nagyjából 500 millió forint hiányzik a projektből. Potoczki Tamás, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének (SzTK) ügyvezetője az Mfor-nak elmondta, a beruházáshoz az önkormányzat adta a területet, és a TAO-törvény értelmében a végén a teljes vagyont az önkormányzatnak kell átadni. Mivel a TAO-beruházások utófinanszírozásos projektek, és a klub mögött nem áll tehetős tulajdonos, mindent önerőből igyekeznek megoldani. Potoczki szerint az üzleti tervükben számítottak néhány nagyobb társaság támogatására, ami eleinte működött is, a piaci körülmények megváltozása miatt azonban a második ütemben már nem volt forrásuk.

„Sem a saját, sem pedig más banknál nem kaptunk hitelt, senki sem adott kölcsönt – annak ellenére sem, hogy a megítélt támogatás már az MLSZ-nél lévő zárolt számlán volt. Végül sokadik próbálkozásra az MKB Bankkal sikerült egy megfelelő koncepciót kialakítani. Ez volt tavaly októberben. A vállalkozóval pedig eközben úgy döntöttünk, hogy amíg nincs hitelforrás, addig egy időre leállítjuk az építkezést" nyilatkozta Potoczki. Tehát csak annyit haladnak előre a munkálatokkal, amennyire rendelkezésre áll a forrás. "Nem szeretnénk a vállalkozókat sem megterhelni, hogy a beruházásban álljon a pénzük és halmozni sem akarjuk a kifizetetlen számlákat". Legközelebb április-májusban válik feltölthetővé újra a TAO-keret, és várhatóan akkor lesz lehetőség folytatni a munkákat.

A kormányzat eddig 361 millió forinttal segítette a projektet. "Jelenleg az egész projektben egy közel 500 millió forintos lyuk van, ennyi hiányzik a történetből. Ez kevesebb, mint az egész beruházás áfája, tehát a kormány lényegében egyik zsebéből a másikba tenné ezt az összeget, hiszen erről beszélünk, ami kell a történethez. Ebben kértünk, kérünk segítséget, van is beadva kérelmünk a kormányhoz" – mondta Potoczki. Az ügyvezető szerint, ha sikerül támogatást szerezni a projekthez, akkor vesztegetést kiáltanak a kritikusok, ha nincs pénz, akkor az a bajuk, hogy miért nem kérnek. "Magyarország 10 millió szövetségi kapitány országa; mindenki ért a focihoz.”

Sztojcsev Iván Gazdaság

Ránk rohadnak a csodastadionok, ha nem öntik beléjük a közpénzt

Évente több milliárd forintot kell elkölteni a most megépülő stadionokra akkor is, ha már készen lesznek. Az arénákat 40-50 évre tervezik, de ha ez idő alatt egyetlen olyan kormányunk is lesz, amelyik nem a focit támogatná, hamar a Stadler-pálya sorsára juthatnak.