szerző:
hvg.hu

A 22-es csapdájában látszik vergődni Szigetszentmiklós, ahol a felcsútihoz hasonló méretű stadion épül, a csapatot viszont az építkezés költségei miatt a megye1-től is visszaléptették.

Új szintre léptették Szigetszentmiklóson a „van stadion, de nincs, aki játsszon benne” szituációját: ők épp a stadionépítésre hivatkozva döntöttek úgy, hogy ne legyen nagy foci. Az ottani csapat évekig NB II.-es volt, 2016-ban azonban kiesett, majd miután egy évet az NB III.-ban töltött, tavaly nyáron a klubvezetés úgy döntött, inkább csak a megye 1-ben indulnak el. A visszalépést azzal indokolták, hogy minden pénzt a stadionra kell elkölteni, hogy a helyi fiatalok jó pályán focizhassanak, ezért a játékosokra csak annyi pénz maradt, amennyiből egy amatőr csapatot lehet működtetni. De ez sem tartott sokáig, idén februárban a bajnokság téli szünetében a megye 1-től is visszaléptették a Szigetszentmiklóst.

A stadion jelenleg 60 százalékos készültségnél tart, a tervezett 3,5 milliárdból közel 1,5-et már elköltöttek. Ekkora stadion TAO-ból csak itt és Felcsúton épült eddig. A hírek szerint leállt a beruházás, kifizetetlen számlák vannak, és nagyjából 500 millió forint hiányzik a projektből. Potoczki Tamás, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének (SzTK) ügyvezetője az Mfor-nak elmondta, a beruházáshoz az önkormányzat adta a területet, és a TAO-törvény értelmében a végén a teljes vagyont az önkormányzatnak kell átadni. Mivel a TAO-beruházások utófinanszírozásos projektek, és a klub mögött nem áll tehetős tulajdonos, mindent önerőből igyekeznek megoldani. Potoczki szerint az üzleti tervükben számítottak néhány nagyobb társaság támogatására, ami eleinte működött is, a piaci körülmények megváltozása miatt azonban a második ütemben már nem volt forrásuk.

„Sem a saját, sem pedig más banknál nem kaptunk hitelt, senki sem adott kölcsönt – annak ellenére sem, hogy a megítélt támogatás már az MLSZ-nél lévő zárolt számlán volt. Végül sokadik próbálkozásra az MKB Bankkal sikerült egy megfelelő koncepciót kialakítani. Ez volt tavaly októberben. A vállalkozóval pedig eközben úgy döntöttünk, hogy amíg nincs hitelforrás, addig egy időre leállítjuk az építkezést" nyilatkozta Potoczki. Tehát csak annyit haladnak előre a munkálatokkal, amennyire rendelkezésre áll a forrás. "Nem szeretnénk a vállalkozókat sem megterhelni, hogy a beruházásban álljon a pénzük és halmozni sem akarjuk a kifizetetlen számlákat". Legközelebb április-májusban válik feltölthetővé újra a TAO-keret, és várhatóan akkor lesz lehetőség folytatni a munkákat.

A kormányzat eddig 361 millió forinttal segítette a projektet. "Jelenleg az egész projektben egy közel 500 millió forintos lyuk van, ennyi hiányzik a történetből. Ez kevesebb, mint az egész beruházás áfája, tehát a kormány lényegében egyik zsebéből a másikba tenné ezt az összeget, hiszen erről beszélünk, ami kell a történethez. Ebben kértünk, kérünk segítséget, van is beadva kérelmünk a kormányhoz" – mondta Potoczki. Az ügyvezető szerint, ha sikerül támogatást szerezni a projekthez, akkor vesztegetést kiáltanak a kritikusok, ha nincs pénz, akkor az a bajuk, hogy miért nem kérnek. "Magyarország 10 millió szövetségi kapitány országa; mindenki ért a focihoz.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Ránk rohadnak a csodastadionok, ha nem öntik beléjük a közpénzt

Évente több milliárd forintot kell elkölteni a most megépülő stadionokra akkor is, ha már készen lesznek. Az arénákat 40-50 évre tervezik, de ha ez idő alatt egyetlen olyan kormányunk is lesz, amelyik nem a focit támogatná, hamar a Stadler-pálya sorsára juthatnak.