szerző:
hvg.hu

Az elmúlt napokban többször is megkerestük Áder János köztársasági elnöki hivatalát a Bayer-ügy miatt, most kaptunk egy választ.

Hétfőn kérdeztük meg, mi a köztársasági elnök véleménye arról, hogy Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt egyre többen adják vissza saját állami elismerésüket. A Köztársasági Elnöki Hivatal azt írta, hogy a hatályos jogszabályok alapján nem lehet kitüntetést visszavonni, és arra sincs lehetőség, hogy a kitüntetés birtokosát a kitüntetettek listájáról töröljék. (Ez már hétfőn világos volt, de van, aki ennek tudatában is fontosnak érzi a lépést.)

"Ha valaki visszaküldi a kitüntetését, azzal lemond a kitüntetés viselésének jogáról - de ezt a döntését bármikor módosíthatja" - végződött a diplomatikus válasz. A felháborodást magát tehát nem kommentálták, de arra a pénteki levelünkre sem válaszoltak, ahol néhány zsidózós és cigányozós Bayer Zsolt idézet kíséretében (részletes felsorolás itt) megkérdeztük, mit mutat a kormányról, hogy az adott kijelentések íróját kitünteti, valamint a felsorolt idézetekről a személyes véleményét is kérdeztük.

Egyébként Áder Jánosnak előzetesen törvényi lehetősége lett volna megakadályozni Bayer kitüntetését, de nem tette. Mivel a kifejezetten erre vonatkozó kérdésünkre is azt válaszolták, hogy utólag már nem tehetnek semmit, ezért újra elküldtük az eredeti megválaszolnivalót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!