szerző:
Csurja Zsolt

A számok alapján valakik nagyot kaszálnak az üzleten. De igaz ez? Ennek jártunk utána a fővárosi strandokon.

A büféseknek a rendelkezésre álló három nyári hónapban kell kitermelniük a rezsiköltséget, a bérleti díjat, a munkabéreket és a hasznot. Egyetlen szezonra szóló szerződéssel nehéz talpon maradni, mert nagyrészt a konyhai berendezéseket, hűtőket és bútorokat is maguknak kell beszerezniük. Ötéves szerződéssel már komolyabban lehet tervezni, és jobban megéri a minőségre törekedni. A kilencven nyári napból 15-20 esős, 50-60 átlagos, és a maradékon csörögnek igazán a kasszák. A szezon meghosszabbítása pedig az iskolaidő miatt nem kifizetődő. A legmelegebb nyári nap délelőttjén felkerestünk három budapesti strandot, hogy megnézzük, mit és mennyiért kínálnak az árusok. Különösen a kifinomult főzőtudományt nem igénylő főtt kukoricát vizsgáltuk.

Mennyibe kerül egy cső kukorica?

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi jelentése szerint egy cső csemegekukorica leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon 65 forint volt (a nettó beszerzési árnál ebből lejön az áfa, nagyjából 50 forintra jön ki az összeg).

Mekkora az üzlethelyiség bérleti díja, a rezsi és a bérköltség?

A bérleti szerződések ügyében a bérbeadót, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t (BGYH) kerestük meg, amely ezekben az ügyekben a társaság tulajdonosa, a BVH Budapest Városüzemeltetési Holding Zrt. szabályzata szerint jár el. A pályázati eljárás nyílt, aki megfelel a feltételeknek, indulhat. A BGYH 7 gyógyfürdőjében és 4 strandján jelenleg 87 üzlethelyiségre van érvényes bérleti szerződés. A díj mértéke mindegyik esetben más, értelemszerűen függ a helytől, a mérettől, a felszereltségtől. A szerződések időtartama jellemzően egy szezon, illetve három vagy öt év. Az idén kötött szerződéseik szinte kivétel nélkül öt évre, a gyakorlatban öt nyári szezonra szólnak. A hozzáférést a közművekhez a BGYH biztosítja, a felhasznált víz, gáz, áram árát, vagyis a rezsit a bérlők állják. A bérköltség számos dolog függvénye, de az érthetőség kedvéért egyszerűsítettünk.

Vegyünk egy konkrét példát, a Római strandon

A központi büféegységet bérlő Kövesi Károly nem ma kezdte, 1984 óta űzi az ipart a Rómain. Akkor egyébként öt forint volt a belépő és kettő a fagylalt. Idén a felnőtt belépő 2400-ba, egy gombóc fagyi 250-be kerül. A kukorica pedig 330 forint. A Rómain a tapasztaltabb büfések azt mondták, már nem járnak annyian fürdőzni, mint a korábbi években: az idei két-háromezres csúcsok össze sem vethetők a „régi szép idők” öt-hatezres számaival.

Római Strandfürdő
©

Kövesi klasszikus, több nyári ételt kínáló büféje 22 négyzetméteres, a bérleti díja a víz- és villanyszámlával együtt szezononként bruttó 1,5 millió forint körül mozog. Nem nehéz kiszámítani, hogy egy négyzetméterre vetítve ez 70-80 ezer forintnak felel meg. Esős napon szinte nulla a forgalom, de ha beüt a kánikula és tömeg van, a napi bevétel elérheti a bruttó 2-300 ezer forintot. A kiszolgálást diákmunkásokkal oldja meg, havi bér- és járulékköltségként durván félmillió forinttal számol.

Kövesi Károly egyébként azt mondja:

Olyan nincs, hogy ne érje meg a szezon. Csak az tudja rosszul csinálni, aki nem ért hozzá.

Csillaghegy: ahol a legdrágább kukorica

Korán érkeztünk, a reggel 7 órás nyitás ellenére kilenckor még nem túl sokan pancsoltak a három medencében. A legpörgősebb időszak délben kezdődik, a vendéglátóhelyek is ehhez igazodnak. Az árakat azért lefényképeztük.

©

A fürdő egyik munkatársa szerint itt egyetlen, ki nem használt árusító hely van: a koktélozó úgy döntött, bezár. Az általunk kipécézett főtt kukorica a három fürdő közül itt volt a legdrágább, 500 forintra áraztak egy csövet. Csillaghegyen egyébként erős napokon 1800-2000 látogató fordul meg.

©

Pünkösdfürdőn nincs kukorica

Viszont teljes a bérelhető büfék kihasználtsága, az itteni fürdő munkatársa azt mondta, a meglévő árusok nagyjából lefedik az igényeket. Főtt kukoricát viszont nem találtunk, az bizony hiányzik Pünkösdfürdőn, amely a forgalmasabb napokon 1300-1500 látogatót fogad.

De akkor most pofátlan vagy tisztességes dolog 500 forintot kérni a kukoricáért?

Ehhez először mondjuk ki nyíltan: az árképzésnél az számít, hogy a vállalkozó mennyiért tudja eladni a termékét. A kereslet, a kínálat, a konkurencia és az időjárás függvényében. Forintra pontos számítást nehéz adni, sokismeretlenes képlet a strandbüfés árképzése, de egy durva modellszámítást elvégeztünk. Ágazati forrásaink szerint egy klasszikus vendéglátó egység költségvetésében a kiadások nagyjából így oszlanak meg:

Alapanyagok: 15%

Bérleti díj és bérköltség: 70%

Rezsi: 15%

©

Példánkban a havi bérleti díjat, rezsit, bérköltséget összeadva egymillió forint jön ki. Ez ugye az összes kiadás 85%-ának felel meg. Ha az alapanyagokra a kiadások 15%-a megy el, akkor ez az utóbbi tétel esetünkben havi 120 ezer forint. Amiért a nettó beszerzési árral, vagyis ötven forinttal számolva 2400 cső kukoricát lehet venni a nagybani piacon. Ha a vállalkozó a főtt kukorica darabját 500 forintért eladja, a bevétele ebből 1,2 millió forint. Ez áll 1,12 milliós kiadással szemben. Vagyis a haszna 80 ezer forint havonta. De ha nincs alkalmazottja, és maga szolgálja ki a vevőket, már 530 ezer forint az eredmény (ha egyéni vállalkozóként 50 ezret fizet maga után adóra és járulékokra). Mindebből az következik, hogy csak a kukoricázásból nem lehet megélni egy személyzettel dolgozó strandbüfében. Meg az, hogy a strandbüfézés nem sorolható a klasszikus vendéglőzés körébe, ugyanis az az általános költségmegoszlási képlet, amelyet fentebb ismertettünk, erre nem érvényes. Aki a strandon enni is akar, jó, ha ezzel is tisztában van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!