szerző:
hvg.hu

Gyakorlatilag nem maradt vállalat, amely az állami tarifán venné az áramot, annyival olcsóbb a szabad piaci áram.

Míg szabad piaci alapon a cégektől kilowattóránként 14,4 forintot kérnek az áramkereskedők, az ugyanerre vonatkozó állami tarifa 21,2 forint – számolt be a Népszava. Ez ráadásul csak az áram mint termék ára, rendszerhasználati és egyéb díjtételek, illetve áfa nélkül. A háztartásoknál tavaly 14,3 forintos átlagár jött ki.

Mivel ma már minden cég áttérhet az egyetemes szolgáltatásiról a szabad piaci tarifára, a vállalkozások közül csak a legkevésbé aktívak fizetnek egyetemes szolgáltatási árszinten. Tavaly a lakosságon kívüli fogyasztók áramforgalmának alig 0,4 százalékára rúgott az állami tarifán elkelt mennyiség.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!