szerző:
Medipress

Nehezen megkülönböztethető, hogy mi számít ételnek, és mi az, ami már drog. Természetes dolgok is lehetnek drogok – idézi a New York Post Gary Wenket, az Ohio-i Egyetem Orvosi Karának professzorát, akinek új könyve a Your Brain On Food (Ételek hatása az agyra) címet viseli.

Az Ohio-i Egyetem arra keresi a választ, miért hatnak bizonyos ételek – mint a kávé és a csokoládé – a hangulatunkra. Ahogyan az alkohol és a drogok, ugyanúgy az ételek és a fűszerek is izgathatják vagy nyugtathatják az agyat. Különböző ételek az agynak más-más régióit stimulálják, növelve a dopamin- és a szerotoninszintet, így hozzájárulva jókedvünkhöz. Ám az éremnek mindig két oldala van. Bizonyos aminosavak hiánya depresszióhoz vezethet, egyes esetekben elmebajhoz is.

"A kávé és csokoládé által kiváltott jó hangulat nem csak a koffeinnek köszönhető, hanem annak a rengeteg dopaminnak is, amely a boldogsághormonok felszabadulását váltja ki az agyban" – mondta Gary Wenk professzor.

Az eufórikus boldogságérzést is az ópiátok okozzák, ezek termelődését pedig képes a csokoládéban kis mennyiségben jelen levő, hatásában a marihuánáéhoz hasonló összetevő is fokozni.

hvg.hu Plázs

Koffeinkalkulátor: mennyit ihatunk egy nap?

Világszerte emberek milliói kezdik a reggelt egy csésze kávéval, teával, vagy frissülnek fel a nap során egy csésze cappuccino vagy egy pohár kóla mellett. Ezek a legnépszerűbb élénkítő hatású italok. Közös hatóanyaguk a koffein, amely fokozza az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt.

hvg.hu Plázs

Mire jó még a koffein?

A koffein élénkítő hatása fontos szerepet tölthet be a mindennapi életben, különösen hasznos lehet olyan helyzetekben, ahol fontos a megfelelő éberség. Megfázáskor, kínzó fejfájás esetén a koffeint tartalmazó gyógyszerek átsegíthetnek bennünket egy-egy nehéz időszakon. De mire lehet még jó a kávé? Összegyűjtöttük néhány kutatás eredményét.