HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A hála átélésével késleltethetők a vágyak.

Hajlamosak vagyunk a jövőbeli jólétet feláldozni a gyors kielégülésért, ám a türelmetlenségért nagy árat fizetünk: adósságba keveredünk, egészségtelenül élünk. Ráadásul úgy tartjuk, hogy a pillanatnyi kísértésnek csak akaraterővel lehet ellenállni.

Amerikai kutatók most megkérdőjelezték ezt az állítást, feltételezve hogy az érzelmek (adaptív, azaz alkalmazkodó funkciójuknál fogva) nem korlátozhatják mindig a jövőbeli sikert.

Kísérletükben, amely a Psychological Science című lapban jelent meg, arra kérték alanyaikat, hogy írjanak le egy történetet: egyesek olyat, amelyik boldoggá, mások olyat, amelyik hálássá tette őket, a többiek pedig valami semlegest, majd azonnali kisebb vagy később esedékes nagyobb összegű díjazás közül választhattak.

Kiderült, hogy inkább vártak a nagyobb összegre azok, akik hálatelt hangulatba kerültek, mint a másik két csoport.

Sőt a türelem mértéke közvetlenül összefüggött azzal, ki mekkora hálát érzett, ami fontos lehet az impulzusok féken tartásával összefüggő társadalmi gondok – így a szenvedélybetegségek: a drog, az alkohol, de akár a szerencsejáték függőség – orvoslása szempontjából.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az egymásra hatással, befolyásolással, manipulálással foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!