szerző:
hvg.hu

A világ első 3D-nyomtatott zsebórája működni működik, viszont egy jó nagy zseb kell hozzá.

Őszintén meglepődtünk volna, ha a 3D-nyomtatást nem a svájciak használták volna először egy működőképes óra készítésére. Az eszközt nem egy nagy cég, hanem egy mérnök, Christoph Laimer álmodta meg és készítette el.

A Hodinkee beszámolója szerint az, hogy sikerült létrehozni az órát, igazi mérnöki bravúr, ugyanakkor a technológiát bőven van még hova fejleszteni. Hogy mást ne mondjunk, az óra egy felhúzással csupán 30 percig tud működni, és nem is annyira pontos, mint azt a svájci óráktól egyébként megszokhattuk. Ráadásul zsebórához képest meglehetősen nagy, nagyjából 9 centiméter széles és magas, amihez azért egy méretes zsebre van szükség.

Ettől függetlenül az, hogy Lamier egy ilyen szerkezetet pakolt össze, remekül bizonyítja, hogy a 3D-nyomtatást az óragyártásban is lehet hasznosítani. Az eszközben csupán a csavarok és alátétek vannak fémből. A svájci mérnök a terveket bárki számára elérhetővé tette, a Thingiverse-ről le lehet tölteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!