Mennyi édességet fogyaszthatunk nyáron?
Nagy melegben a szervezetnek nincs szüksége sok szénhidrátra, általában nem is esik jól a "tömény" sütemény, mindenki szívesebben fogyaszt hűsítő fagylaltot. A tej- illetve vízalapú fagylalt, jégkrém-választékból a cukorbetegek is találhatnak egészségi állapotuknak megfelelőt - olvasható a Táplálkozás és Tudomány nyári hírlevelében.
A kánikula idején való megnövekedett folyadékfogyasztás szükségességének hangsúlyozása mellett a dietetikusok azt tanácsolják, hogy a helyes táplálkozásban alappillér legyen a változatosság és a mértékletesség, ami az édességek fogyasztására is érvényes. Ne a főétkezések helyett, hanem azok végén, záró fogásként kerüljön az asztalra a desszert.
Heti 1-3 alkalommal ajánlott édességet fogyasztani, ami lehet egy szelet sütemény, 25-30 gramm csokoládé vagy egy gombóc fagylalt. A cukorral való édesítés általában nem tilos, de ahol lehet, érdemes elkerülni ennek használatát. Kánikulában például a csak citrommal ízesített limonádé üdítőbb lehet, mint a cukros változat. (A cukorból származó energia mennyisége a napi energia bevitel maximum 10 százalékát tegye ki – ez egy kb. 2000 kcal energiát tartalmazó étrendben nagyjából 2 evőkanálnak felel meg.)
Süteményből inkább a tejalapú, gyümölcsös szeletet érdemes választani. A házi puding többféle gyümölccsel dúsítható, akárcsak a tejbegríz vagy tejberizs. Ma már cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az édesség élvezetéről, viszont rájuk fokozottan érvényes, hogy tüzetesen el kell olvasni a kiválasztott termék feltüntetett összetevőit. Csokoládé vásárlásánál a kakaótartalmat kell elsősorban figyelni, minél magasabb ugyanis a kakaótartalom, annál bátrabban fogyasztható.
Az édességek kiválasztásánál nem szabad megelégedni a terméken feltüntetett "light” jelzővel, mert az sok esetben nem a cukor-, hanem a zsírtartalom csökkentését jelenti. Erre különösen a cukorbetegeknek kell odafigyelniük - írja a dietetikusok hírlevele.