A mágneses levitáció hozza el a liftforradalmat

3 perc

2019.10.03. 09:10

A világon működő több mint 12 millió lifttel naponta hétmilliárd utat tesznek meg az emberek. Jelenleg a Föld lakosságának ötven százaléka él városokban, s amikor 2050-re ez az arány már eléri a hetven százalékot, még nagyobb kihívás lesz az emberek hatékony függőleges, átlós, sőt vízszintes irányú szállítása.

Miközben az épületek még magasabbak lesznek, a mostaninál zöldebb megoldást kell találni az emberek mozgatására. Az épületekben elhasznált jelentős mennyiségű energia öt-tíz százaléka jut a liftekre. Egy felhőkarcolóban lévő felvonó a hozzá tartozó drótkötelekkel akár 40 tonnát is nyomhat, s ennek gyors mozgatása jelentős mennyiségű – mérettől és sebességtől függően évente 7500–30 000 kilowattóra – energiát igényel.

Az egyik vezető gyártó, a német ThyssenKrupp szerint a fejlesztésekkel akár a harmadával is lehet csökkenteni az áramfelhasználást. A cég egyebek mellett ellensúly nélküli, mágneses hajtással mozgó felvonókkal kísérletezik, amelyek sokkal könnyebbek lesznek, és lényegesen kevesebb helyet foglalnak el.

A ThyssenKrupp vetélytársai (például az OTIS vagy a Schindler) is próbálkoznak új elveken működő felvonók építésével. A Las Vegas-i Luxor hotelben átlós irányban – 39 fokos dőlésszögben – emelkedik az OTIS által gyártott lift, s terjednek az olyan megoldások, ahol kétemeletesek a kabinok.