"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

Tóth Richárd

8 perc

2019.12.05. 18:00

Könyvet írt Victoria Eugenia Henao, a világ egykor leghírhedtebb drogbárójának özvegye. Memoárjának magyarországi bemutatóját arra is felhasználta, hogy felvilágosító előadást tartson fiataloknak a kábítószerek ártalmairól. A hvg360-nak anyanyelvén, spanyolul adott interjúban pedig beszél arról is, hogy könyvét egyfajta bocsánatkérésnek is szánta azokért a bűnökért, amelyeket 1993-ban, Kolumbiában likvidált férje korábban elkövetett.

hvg360: Miért negyed évszázaddal Pablo Escobar halála után gondolta úgy, hogy könyvet ír?

Victoria Eugenia Henao: Sokáig úgy gondoltam, soha nem fogok memoárt írni, mert féltem.

hvg360: Mitől?

V.E.H.: Attól, hogy mit szólnak majd az emberek, mit gondolnak rólam és a gyermekeimről. Meg a szembenézéstől is féltem. Azt gondoltam, úgy halok meg, hogy sírba viszem azt, ami velem történt.

hvg360: Mi változott?

V.E.H.: Rájöttem, felelősséggel tartozom. Korábban a fiam, Juan Pablo is írt könyvet az apjáról, most én is megírtam az én nézőpontomból. Össze kellett hozzá szednem minden erőmet, nagyon nehéz volt, bevallom.

Évtizedekig őrizte titkát

Önvallomás

Máté Péter

hvg360: A könyv eredeti címe az, hogy Életem és börtönöm Pablo Escobarral. (A könyv magyar címe: Mrs. Escobar - Életem Pablóval / Művelt Nép Könykiadó 2019.) Mi volt benne a börtön?

V.E.H.: Börtönként, óriási nyomás alatt éltem meg az éveket Pablo mellett, ami a végén totális őrületbe torkollott. Menekülnünk kellett a férjem gaztettei miatt. Egy aranykalitkában töltöttem vele az életem, a tudta és engedélye nélkül sehová sem mehettünk, semmit sem csinálhattunk.

Nem volt semmi mozgásterünk, elvette a szabadságunkat.

hvg360: Hogy találkozott Escobarral?

V.E.H.: Bogotá egyik nyomornegyedében, La Pazban laktam a családommal. A negyed úgy működött, mint egy közösség, amink volt, megosztottuk egymással. Elevenen él bennem, mekkora volt a szegénység, Pablo pedig megpróbált tenni ez ellen. Tizenkét éves voltam, amikor megismerkedtünk, ő egyfajta vezetője volt a negyednek, sokaknak segített.

Escobar tizenöt évesen vette feleségül

Szöktetés

Máté Péter

hvg360: Mit szeretett meg benne?

V.E.H.: Egy érzékeny, romantikus, empatikus ember volt, ezeket imádtam benne. De mint már mondtam, tizenkettő voltam, amikor megismertem, ő ekkor huszonhárom, felnéztem rá, egyfajta mesterként tekintettem rá.