Vége a füstös kávéházi hangulatnak Ausztriában

3 perc

2019.12.27. 08:30

Ausztria az uniós országoktól lemaradva, csak most tiltotta be a dohányzást a vendéglátásban. Az egészségkampány a vízipipákat is elsodorta.

„Jövőre majd a snapszot és a sertéssültet is betiltják, ha ez így megy tovább”

– az épületes megjegyzés a szélsőjobboldali osztrák szabadságpárt (FPÖ) volt elnökétől, Heinz-Christian Strachétól származik, aki egyszerű tiltakozóként vegyült el abban a 700 fős csoportban, amely a dohányzási tilalom november 1-jei bevezetése ellen vonult a bécsi kancellári hivatal elé. A szelídebb dohányosok kedélyesebben fogták fel a tilalmat, sok helyütt október 31-én éjfélkor közösen búcsúztatták az „utolsó csikket”.

Strache nyakig benne van abban, hogy Ausztria ez év végéig volt kénytelen tűrni, hogy Európa hamutartójának nevezzék. Ha ő nem kavar, akkor már 2018 májusától tilos lett volna rágyújtani az éttermekben, kávéházakban, cukrászdákban, de még a sportklubokban is addig, amíg ott kiskorú tartózkodik. (Egyedüli kivételek a sörkertek.)

De az FPÖ egykori vezére láncdohányos, s amikor 2017 végén koalíciós partnerként az FPÖ váltotta a néppárttal (ÖVP) kormányzó szociáldemokratákat (SPÖ), első dolga volt megakasztani a cigarettázás visszaszorításának folyamatát. Egyenesen koalíciós feltételnek szabta, hogy a megállapodást visszavonják, és az osztrákok tovább füstölhessenek kedvük szerint. Amikor aztán az őt lebuktató Ibiza-videó botránya nyomán Strache és az FPÖ az idén májusban kiesett a hatalomból, a többi parlamenti politikai erő haladéktalanul megszavazta a tilalmat.