1920–2020: 100 éve találták ki a robot szót, és nagyon beletrafáltak

HVG

2 perc

2020.01.13. 11:00

2020.01.13. 11:06

A múltat ugyanolyan nehéz megérteni, mint a jövőt megmondani. A HVG jóslata: a következő évtized a 100 évvel ezelőtti régi történeteket fogalmazza újra, de minden gyorsabb, veszélyesebb és még inkább felhasználóbarát lesz. Sorozatunk 3. része.

  • 1920-as évek

A múlt század talán két legjelentősebb orvostudományi felfedezése is a 20-as évekhez köthető. 1923-ban kapott Nobel-díjat a kanadai–skót tudóspáros, Frederick Banting és John Macleod az inzulin hatásának leírásáért, s felfedezésük gyakorlati alkalmazása szinte azonnal elkezdődött.

Az inzulin adagolásához szükséges ún. inzulin toll

A cukorbetegek megmentője

Wikipédia / Közkincs

Egy másik skót biológusnak, Flemmingnek, pedig a bakteriális fertőzések megfékezésében kulcsszerepet játszó penicillint sikerült kitenyészteni – igaz, a gyógyszer használata csak a negyvenes években vált általánossá.

Korabeli reklám: a penicillin 4 óra alatt kigyógyít a gonorrheából

Bombasztikus állítások

Wikipédia / USA-kormány / Közkincs

Forradalom a fizikában és kémiában: 1921-ben Albert Einstein kapott Nobel-díjat, de az atomi világ megértése, azaz a modern kvantummechanika alapjainak lerakása miatt egy dán és egy osztrák fizikus, Niels Bohr és Erwin Schrödinger játszották az évtized főszerepeit. Bohr Einstein után egy évvel érdemelte ki a Nobel-díjat, de Schrödingernek 1933-ig kellett várnia az elismerésre. Einsteint nem győzték meg elsőre az atomi hullámok elméletének valószínűségszámítási elemei, s egy 1926-os levelében így reflektált: