Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Dobos Emese

7 perc

2020.01.22. 10:00

2020.01.22. 11:20

Az EU-s tiltás gúzsba köti az iparágat, mert nehéz olyan alternatív kísérleti módszereket kitalálni, amelyek pótolhatják az állatkísérleteket. Ha mégis lennének ilyenek, akkor viszont a cégeknek a határ a csillagos ég, mert immár a legnagyobb piacot jelentő Kínában is eladhatók állatkísérletek nélkül készülő kozmetikai cikkek.

Két évvel ezelőtt dühös fogyasztói bojkott indult az olyan kozmetikai cégek ellen, amelyek azt kommunikálták, hogy nem alkalmaznak állatkísérleteket, miközben jelen voltak a kínai piacon. A vásárlók mérgesen követelték, hogy ezek a vállalatok vonuljanak ki Kínából, mert miközben "kegyetlenségmentesnek" hirdették magukat, a kínaiak nem engedtek piacra olyan terméket, amelyet ők nem teszteltek állatokon is. Ennek azonban vége: a kínai kormány idén januártól már nem kötelezi a kozmetikumokat importáló cégeket, hogy alávessék termékeiket a helyi laborok állatkísérleteinek.

Az állatkísérletek története egészen az ókorig nyúlik vissza: írásos feljegyzések is szólnak arról, hogy állatokon tesztelnek sebészeti eljárásokat, mielőtt embereken alkalmazták volna.

Nemcsak az orvostudomány, hanem az élelmiszer-, a gyógyszer-, kozmetikai és hadiipar is kísérletezik állatokon és a legtöbb Nobel-díjas orvostudományi áttörés is állatkísérleteknek köszönhető.

Persze egy életmentő gyógyszer és egy új rúzs kifejlesztése nem ugyanaz.

Itt az állatkísérletek ellen tüntetnek Amerikában:

Itt pedig az állatkísérletek betiltása ellen:

  • Nem mai probléma

Az ellenhangok és az erkölcsi kritika is hosszú időre nyúlik vissza: a XII. században már voltak ellenzői az eljárásoknak, az egyik első, állatkísérleteket szabályozó törvényt pedig a XIX. században hozták meg. A mai, világsztárokat is maguk mellett tudó állatvédelmi mozgalmak és szervezetek a XX. század második felétől aktívak, a közösségi média pedig még nagyobb teret adott a hangjuknak: számos divatmárka vagy közéleti személyiség hagyott fel a valódi szőrmével, olyan mértékű online támadásnak voltak kitéve.