A mindenre felhatalmazott kormány mindent elvett volna Karácsony Gergelytől, de most mégsem teszi

5 perc

2020.04.01. 11:00

2020.04.01. 14:49

A kormány rendeleti kormányzással vádolta az ellenzéki főpolgármestert, pedig Karácsony Gergely keze részben vészhelyzetben is meg volt kötve, s még ezen túl is tett engedményeket a Fidesznek. Egy új törvénymódosító javaslat kimondta volna, hogy a polgármeseterek semmiben sem dönthetnek. Karácsony Gergely azt mondta, ezen emberéletek múlhatnak – és pár óra múlva a kormány váratlanul meggondolta magát.

„Akkor miért nem diktatúráztak, amikor Karácsony Gergely főpolgármester vezette be ezt?”

– replikázott Dömötör Csaba államtitkár a múlt héten a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos parlamenti vitában. Napokig hangos volt ettől a kormánypárti sajtó, és ezt zengte Dömötör mellett több kormánytag és fideszes képviselő is.

  • Új és régi felhatalmazás

A valóság azonban sokkal árnyaltabb annál, mint ahogyan azt a Fidesz lefesteni próbálja. Miután az Országgyűlésben egy hét csúszással ugyan, de végül elfogadták a felhatalmazási törvényt, határidő nélkül hosszabbodik meg azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatálya, amelyeket a kabinet vezet be a koronavírus-járvány kezelésére és a gazdaság talpra állítására hivatkozva. Ezzel valóban példátlan és szinte kontroll nélküli hatalom összpontosul a kormány kezében. Karácsony Gergely azonban nem villoghat ekkora felhatalmazással.

A városházán már két nappal a rendkívüli jogrend március 11-ei kihirdetése után körbeküldtek egy levelet, amely a HVG-hez is eljutott. Ebben Karácsony leírta, hogy a kormánytöbbség által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény szerint a veszélyhelyzet különleges jogokkal ruházza fel a főpolgármestert. A települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek a feladat- és hatáskörét ilyenkor a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ez egészen addig így is marad, amíg a kormány a veszélyhelyzeti állapot visszavonásáról nem dönt.

Azt azonban, hogy ez a hatalom addig sem korlátlan, egy – éppen vidéki fideszes polgármesterek önkénygyanús döntései kapcsán született – hivatalos állásfoglalás is kimondja.