Még a spájzban van a pánikvásárolt liszt és a rizs. De ki gondol közben a vízaktivitásra?
Lassan két hónapja került a kamrákba a rengeteg tartósnak gondolt élelmiszer. Kis kémia: mitől függ, hogy az ennivalók meddig tarthatók el?
Megnézni, megszagolni, megkóstolni! Jobb híján ma is csak ezt az ökölszabályt tudják ajánlani szakértők azoknak, akik bizonytalankodnak, ehető-e még a rég lejártnak jelzett étel. A nagymama-bölcsesség sulykolására azért is szükség van, mert felmérések szerint a magyarok alig több mint harmada tudja csak, mi a különbség a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési időpont között.
Előbbit a gyorsan romló élelmiszerek (jellemzően hús, húskészítmények, tejtermékek, fagylalt) csomagolásán tüntetik föl, és azt a határidőt jelzik, ami után már nem szabad megenni őket. A „minőségét megőrzi” felirat ezzel szemben a hosszabb ideig eltartható ételekre (konzervek, gabonatermékek, rizs, fűszerek, mélyhűtött cikkek) kerül, és arról tájékoztat, hogy ártani ugyan elvileg később sem árt, de azért attól kezdve mindenki alaposan nézze meg, mit tesz a tányérjára.