Járványbevetésen a katonák: segíteni jöttek, de beszállnak őrizni és védeni is, ha kell

Szabó Yvette

4 perc

2020.04.03. 09:00

A világot felkészületlenül érte a járvány, így az orvosok mellett máris szót kaptak a válságkezelésben a katonák. Idehaza is kivezényelték őket az utcákra és a stratégiai vállalatokhoz. Közben vannak, akik félelemből már maguk is fegyverkeznek.

Üzleti szempontból meglehetős nyugalomban várhatják a magyarországi fegyverboltok tulajdonosai az év végét, márciusban ugyanis alig két hét alatt annyi fegyvert és lőszert adtak el, amennyit az egész esztendőben szoktak. A Reuters helyzetjelentését a HVG-nek is megerősítették: az emberek vitték, mint a cukrot, a lisztet és a WC-papírt az engedély nélkül vásárolható maroklőfegyvereket, azok közül is a gumilövedékekkel működőket, a riasztó- és gázfegyvereket, a gázspray-ket, valamint a lőszereket, egyenként több tízezer forintot hagyva a kasszákban.

A motivációt az a gondolatsor teremtette meg, hogy az élelmiszerhiány és a nincstelenség miatt esetleg megjelennek a rablóbandák, és az embereknek valahogyan fel kell vértezniük magukat az éhséglázadók ellen. A HVG által megkérdezett védelmi, biztonságpolitikai szakemberek szerint azonban Európában ez nem történhet meg.

Ezekben a hetekben száznál is több olyan magyarországi vállalatnál és kórházakban jelentek meg egyenruhás katonák, amelyek az egészségügyért, a lakosság energia- vagy élelmiszer-ellátásáért, illetve a logisztikáért felelősek. Forrásaink azt mondják, hogy a kivezényelt katonatisztek elsőként azt mérik fel, melyek azok a kritikus területek, ahol problémát jelenthet, ha az ott dolgozók tömegesen betegszenek meg, hogyan lehet kiváltani az ő funkcióikat.