Telenor
Telenor

Ezekkel a trükkökkel biztosan nem fogja beárnyékolni a kellemes nyaralás emlékét egy toronymagas telefonszámla.

A külföldi telefonálás sokak szemében még mindig egyet jelent a rettenetesen drága percdíjakkal, annak ellenére, hogy ma már egy csomó ügyes módszerrel a minimumra csökkenthetjük költségeinket. Ugyanakkor az okostelefonok külföldi használata ma már elkerülhetetlen, hiszen egyre többet használjuk a mobilinternetet is külföldön: sokan az Airbnb-n keresztül foglalnak szállást, Uberrel rendelnek autót vagy épp a TripAdvisor segítségével keresik fel a különféle látnivalókat. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Most akkor roaming vagy nem roaming?

Sok felhasználó számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy az úgynevezett barangolás (roaming) és a nemzetközi hívások között mi a különbség. A válasz egyszerű: ha a saját, magyar telefonunkat használjuk külföldön, akkor beszélhetünk roamingról, míg, ha a magyar telefonszámunkról külföldi számot hívunk, akkor nemzetközi hívást kezdeményezünk.

De a roaming megszűnt, nem?

Nem egészen. Az időszakos utazások alatt az Európai Unió országaiban ez igaz, pontosabban, ilyenkor az úgynevezett 1-es roaming díjzónában tartózkodunk, ami azt jelenti, hogy alapesetben ugyanolyan tarifával telefonálunk és használjuk a mobilnet-keretünket, mintha el sem hagytuk volna az országot.

Fontos azonban, hogy a belföldi, korlátlan mobilnetes és az otthoni mobilinternetes csomagok ez alól kivételt képeznek: ezek esetében egy meghatározott adatkeret áll rendelkezésünkre az 1-es díjzónában. (Ezzel kapcsolatban érdemes a szolgáltatónk weboldalán körülnézni.) A Telenornál például, ha a belföldi adatcsomagban meghatározott adatkeretünk van, mondjuk havi 5 GB, akkor az 1-es zónában is ugyanebből az keretből kell gazdálkodhatunk (tehát nem 5 GB bleföldi + 5 GB roaming adatkeretet jelent).

Hol tudom bekapcsolni a roamingot?

Míg régebben még szükség lehetett rá, hogy a felhasználó a szolgáltatójánál engedélyeztesse a barangolást, ma már ez teljesen automatikusan működik. Előfordulhatnak kivételek (például a Telenor esetében a Hipernet Home csomag), amelyeknél az ügyfélszolgálathoz kell fordulni, illetve vannak olyan tarifák is, amelyek esetében az adatforgalom csak Magyarország területén használható – erről érdemes utazás előtt tájékozódni. Fontos megjegyezni, hogy a roamingot az okostelefonok beállításai között ki is lehet kapcsolni, ezért ezt is javasolt ellenőrizni, ha valamiért nem akar működni a dolog.

EU-ban voltam, mégis nőtt a telefonszámlám!

Az is előfordulhat, hogy nyaralás közben átutazunk olyan országokon, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak vagy az 1-es roaming díjzónának. Például, ha Görögországba megyünk autóval vagy buszos társasutazással, bizony át fogunk haladni előtte Szerbián és Macedónián, amelyek nem tagjai az EU-nak, ezért az úgynevezett 2-es és 3-as roaming díjzónába tartoznak, ennek megfelelő tarifával. Szintén előfordulhat hasonló, ha a svájci határ környékén járunk, mivel ott a terepviszonyok miatt megesik néha, hogy a készülékünk a határ túlsó oldalán lévő – tehát EU-n kívüli – adótoronyhoz csatlakozik.

Mi történik az EU-n kívül?

Ha pedig eleve olyan országba utazunk, amely nem tagja az EU-nak, számítanunk kell rá, hogy ott is más díjszabással telefonálhatunk és netezhetünk. Szerencsére a legtöbb szolgáltató kínál ilyen esetekre különböző roaming díjcsomagokat (a Telenor esetében ez a Világ Net Napijegy, Világ Net Hetijegy vagy Világ Net Hetijegy Plusz). Mielőtt azonban megrendelnénk egy ilyen csomagot, fontos tájékozódni, hogy az adott roamingjegy melyik országokban érvényes.

Fontos tudnivaló, hogy a 2-es, 3-as és 4-es roamingzónákban akkor is fizetnünk kell, ha hívást fogadunk a készülékünkön (természetesen ez a különféle internetes megoldásokra – Facetime, Facebook Messenger, Viber, WhatsApp stb. nem vonatkozik), ilyenkor csak a helyi viszonyoknak megfelelő mobilnet-tarifával kell számolnunk.

Mi a helyzet a futó alkalmazásokkal?

Indulás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a telefonunkon milyen alkalmazások tölthetnek le a háttérben frissítéseket, ezek ugyanis kellemetlen meglepetéseket okozhatnak – a legtöbb esetben azonban beállíthatjuk, hogy a frissítéseket csak wifi-kapcsolaton keresztül töltsék le a készülékek.

A szolgáltató ügyfélszolgálatán beállíthatunk olyan limiteket is, amelyek elérésekor SMS-üzenetben figyelmeztetést kapunk (például a megadott keret 80 százalékának túllépésekor). A Telenor NetRoaming-figyelő szolgáltatásával pedig automatikusan megszakíthatjuk az adatroamingot, ha elértük a felhasznált keretet.

Mivel az okostelefonunk az egyik legfontosabb eszköz utazás közben, érdemes előre felírni vagy elmenteni a szolgáltatónk külföldről is hívható ügyfélszolgálati számát, hogy elkerüljük a kellemetlen helyezeteket. A Telenor esetében a belföldi 1220-as szám külföldi megfelelője a +36202000000Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Telenor BrandChannel

Live stream a metróból – nem kötnek kompromisszumot a fiatalok, ha gyors mobilnetről van szó

Ma már a mélygarázsban, a metrón, az eldugott pinceklubok legbelső szegletében, de akár távoli kirándulóhelyek erdei tisztásain is élvezhetjük a 4G adta információs szabadság előnyeit. Objektív kutatások szerint a Magyarországon elérhető mobilinternet-hálózatok világviszonylatban is az élen járnak, miközben a hazai szakemberek már az 5G érkezésére készülnek.

Telenor BrandChannel

Alig indult el, máris többmilliós ügyfélkörön tesztelhetett két magyar startup

Az akcelerációs programokba való bekerülést komoly kiválasztási folyamat előzi meg, melyen csak az igazán életrevaló kezdeményezések, és a valós piaci igények kielégítésén alapuló vállalkozások juthatnak túl. A kiválasztottak előtt olyan lehetőségek nyílnak meg, melyekkel a cég hosszú távú fennmaradása és fenntartható fejlődése is megalapozható.

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról