Vodafone
Vodafone

Ahogy oly sok minden, az óra fogalma is alaposan megváltozott a technológiával átszőtt életünkben. Egy valami maradt változatlan: akkor mutat igazán jól a csuklón, ha az ember megtalálja a stílusához legjobban illőt.

Minden okosórának megvan az a hatalmas előnye, hogy vele a mobil előbányászása nélkül is fontos információkhoz juthatunk. Ez hasznos tud lenni egy hosszú tárgyaláson, sportolás, kirándulás közben, vagy például az autóban, ahol egyébként sem ajánlott kézbe venni a mobilt. Ezen kívül egy sor alkalmazás letölthető rájuk, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a navigálás, információ szerzés, vagy éppen a zenehallgatás közben. Lássuk, hogy kihez, mely órák illetnek a legjobban!

Sportos típusoknak: Samsung Gear Fit

Galaxy Gear Fit

A Gear Fit valahol félúton található a fitnesz célú eszközök és az okosóra között, és talán mégis az előbbihez van közelebb. Azon kivételek közé tartozik, amelyik nem az Android Weart (Google), hanem a Samsung saját rendszerét használja, amiből következik, hogy az androidos mobilokon belül is kizárólag a Samsung Galaxy típusú okostelefonjaival használható.

Az óra egy keskeny, enyhén hajlított érintőkijelzőn közli az információkat, amelyek egyrészt a csatlakoztatott telefonról, másrészt a viselőjének testéről származik. A Gear Fitben elhelyezett érzékelők alkalmasak a lépésszámlálásra, a mobilon futó alkalmazással (Gear Fit Manager) kiegészülve a mozgás nyomon követésére, de a legfontosabb funkció a pulzusszám mérése. Ezek együtt jó szolgálatot tesznek, ha tudatosan nyomon követnénk a mindennapos aktivitásunkat, illetve az alkalmazások segítségével akár egy edzésterv is létrehozható, hogy jó formában maradjunk.

Elegáns típusoknak: Moto 360

Moto 360

Amikor a Google úgy döntött, hogy az Androidot felkészíti az okosórák világára, akkor a Motorola kütyüje az elsők között jelent meg. A legnagyobb szenzációt akkor az jelentette, hogy a Moto 360-nak volt elsőként kerek kijelzője, ami még hasonlatosabbá tette a hagyományos órákhoz, így azoknak is bejöhetett, akik idegenkedtek a sarkos, szögletes modellektől. Ez az óra tehát az Android Weart használja, ami azt jelenti, hogy a vele párban használatos (figyelem, csak Androiddal működik) mobilra is le kell tölteni a Wear alkalmazást.

A Moto 360 kezelése rendkívül egyszerű és élményszámba megy, és elég megérinteni hozzá a kijelzőt. A tervezők az óra hatás érdekében mégis megálmodtak oldalra egy gombot, amivel ki-be kapcsolható a panel, hosszan megnyomva pedig a beállítások érhetők el. A kezelőfelület nem lesz ismeretlen annak, akinek valaha volt androidos mobil a kezében: minden infó úgynevezett kártyákon jelenik meg, amelyeket jobbra-balra, fel-le mozdulattal mozgathatunk, vagy tüntethetünk el. Minden fontos értesítés megjelenik itt is, sok érdekes app tölthető le rá, és szuper óralapokat állíthatunk be rá.

Knight Rider típusoknak: Samsung Galaxy Gear S

Galaxy Gear S

A Samsung különösen aktív az okosórák világában és a Gear S azért érdemel helyet itt, mert olyat tud, amit a többiek nem. Emellett ez az, amelyik a legfeltűnőbb is, mivel az enyhén hajlított, 2 colos, Super AMOLED érintő kijelző miatt pont úgy néz ki, mint egy összezsugorított Samsung mobil. És ha már itt tartunk: a Gear S szintén csak bizonyos Galaxy modellekkel működik együtt,

Ez az óra mindent tud, mint az előbb bemutatott Gear Fit, azzal a különbséggel, hogy ezt egy sokkal nagyobb kijelzőn teszi. Ezért jóval több mindenre használható, hiszen az alkalmazások, az értesítéseknek is nagyobb felület jut. Az igazi különlegesség pedig az, hogy egy SIM kártya behelyezésével valódi telefonként is használható, azaz hívást indíthatunk, SMS-ezhetünk, netezhetünk vele, pontosan úgy, ahogy azt Michael Knight teszi a filmekben. Ennek ellenére teljesen nem függetleníthető a mobiltól, mert a használatéhoz szükség lesz az azon futó alkalmazásokra. 

Különc típusoknak: Pebble

Pebble

Az egész okosóra őrületet ennek a különleges szerzetnek, a Pebble Watch-nak köszönhetjük, mivel az első verzió megjelenése után durrant el igazán ez a piac. A legfontosabb ismertetőjegye, hogy a többiekkel ellentétben úgynevezett e-paper kijelzőt használ, ami eleinte még színekkel sem rendelkezett, viszont ezért cserébe akár egy hétig is működik töltés nélkül (ami más típusoknál legfeljebb egy napig tart).

A Pebble mostanra már három verzióban is elérhető: az alapmodellt gyorsan követte az elegánsabb, fém szíjjal is rendelhető Steel kivitel, és nemrég mutatkozott be a Time, ami már színes kijelzővel rendelkezik, de pár napot így is elmegy töltés nélkül. Abban is különc a Pebble, hogy a kezelése gombokkal történik, androidos mobillal és iPhone-nal egyaránt használható, illetve töménytelen vicces, hasznos alkalmazás tölthető le rá.

Okosórák a Vodafone kínálatában
Az itt felsorolt okosórák elérhetők a Vodafone üzleteiben, ahol segítenek a további kérdések megválaszolásában és a termékek kiválasztásában is.


Az oldalon elhelyezett tartalom a Vodafone Magyarország Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.