Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

A HR-esek gyakran nem fedik fel, mi lehet a konkrét céljuk egy-egy kérdéssel. A „Miért jelentkezett erre a pozícióra?” tipikusan egy olyan kérdés, amelyre érdemes felkészülni, mert nagy valószínűséggel előkerül majd az interjú folyamán. Ráadásul nem is gondolnád, de a válaszod sok mindent elárul a képességeidről, rátermettségedről, a pozícióra való alkalmasságodról, melyek alapján az interjúztató értékelni fog téged.

Jöjjön 4 általános hiba, és pár tipp, melyekkel elkerülheted ezeket!

1. Sosem beszélsz az adott cégről

Mindig rossz színben tünteti fel a jelentkezőt, hogyha anélkül beszél a képességeiről, hogy monológjába belefoglalná az adott cégről való tudását. Úgy kell gondolkodnod, ahogy a HR-es: képességeidet bárhol kamatoztathatod, de ő arra kíváncsi, vajon miért pont ennél a cégnél szeretnéd. A kérdésre tekinthetsz úgy, mint egy alkalomra, ahol megcsillogtathatod a tudásodat az adott cégről. Persze elmondhatod, mennyire szeretnél csapatban dolgozni, de nincs annál nagyobb ütőkártya, ha a felkészültségedet hozod előtérbe. Nézz utána az interneten, mivel foglalkozik a cég, illetve ha alkalmadban áll, informálódj pár volt kollégától, hogy úgy tűnjön, egy ideje már követed a vállalat tevékenységét. Válassz ki előre néhány olyan kulcstényezőt, amit majd belefoglalhatsz a válaszodba. Különösen kisebb cégek esetében tud hatásos lenni, ha a jelentkező tud 1-2 dolgot a vállalati célokról.

©

2. Csak azt mondod el, te mit profitálhatsz

Ez egy elég általános hiba, ám érthető, hogy beleesel a csapdába, hiszen pont erre kérdeznek rá, nem igaz? Talán az állás lehetőséged ad neked marketinges készségeid fejlesztésére vagy kiváló programozói tudásod kamatoztatására, de valójában nem ez az, amit a kérdező hallani akar tőled. Amikor ez a kérdés elhangzik, a HR-est nem az érdekli, hogy te mit profitálhatsz az állás elnyerésével, hanem az, hogy a cég mit profitálhat belőled. A legjobb, amit tehetsz, hogy felsorolod értékeidet, és elmondod, mennyire lelkes vagy, hogy ezeket mind ki tudod aknázni majd az adott pozícióban annak érdekében, hogy segítsd a céget céljainak elérésben.

3. Olyan dolgokat hozol fel, amelyek nem relevánsak

Csábító letet felfedni több motiváló tényezőt is, mely érdemben befolyásolta a döntésedet, amiért az adott céghez jelentkeztél. Például, hogy a lányod iskolája közel van a munkahelyhez, vagy hogy a cég rugalmas munkaideje miatt könnyebben be tudod majd osztani az idődet. Ezeket az indokokat azonban ne hozd fel az interjún, hiszen mellékes dolgok, és remélhetőleg nem az egyetlen okai annak, amiért erre a pozícióra pályázol. Ráadásul elhalasztod annak a lehetőségét, hogy sokkal fontosabb információkat ossz meg az interjúztatóval.

4. Sokat beszélsz a múltadról

Biztos voltál már olyan randin, ahol a veled szemben ülő folyamatosan csak az exéről beszélt. Ehhez hasonló kínos helyzet sajnos az állásinterjún is előállhat. Ne beszélj arról, miért hagytad ott a volt munkahelyedet, még akkor sem, ha az álláskeresés épp az előző munkahelyeden szerzett rossz tapasztalatokból, a fejlődési lehetőségek hiányából adódik. Inkább a jövőre koncentrálj! Hozakodj elő azokkal a készségeiddel, amelyeket hatékonyan fejlesztettél, de ne bonyolódj bele abba, hol és hogyan sajátítottad el ezeket.

Láthatod, hogy az elsőre ártalmatlannak tűnő kérdés valójában sok buktatót tartogathat az interjú során, főleg akkor, ha úgy próbálsz meg válaszolni rá, hogy nem gondolod át, ki előtt ülsz, mi az interjúztató elvárása veled szemben. Gondold át jó előre a válaszaidat, mert bár ez csak egy szimpla kérdés, de meghatározza majd, hogy az interjúztató hogyan bírálja el a jelentkezésedet.

A Jobline oldalán több mint 4000 állásajánlat vár megbízható cégektől. Iratkozz fel Álláspostára is, hogy ne maradj le a legfrissebb nyitott pozíciókról>>

A The Muse cikke nyomán.

2. Csak azt mondod el, te mit profitálhatsz


Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.