Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Fiatal pályakezdőnek lenni izgalmas és riasztó is egyben. A legtöbb huszonéves számára a munka világa tele van lehetőségekkel, de egyben veszélyekkel is, még ha a szakmai tapasztalatuk előbb vagy utóbb megtérül, és kitanulják a karrierépítés csínját-bínját.

E folyamat közben azonban rengeteg általános hibát követnek el, melyek simán elkerülhetőek, ha számba veszik ezeket. Nézzük meg a 10 leggyakoribb csapdát, melybe fiatal pályakezdőként szinte mindenki beleesik:

1. Azt gondolni, hogy a 20-as éveid nem számítanak

20 éves korban még mindig nagyon fiatal vagy, de ez nem jelenti azt, hogy a döntéseid nem számítanak. Amikor majd betöltöd az 50-et, és visszanézel karriered legjelentősebb eredményeire, valószínű nem a 20-as éveidben betöltött pozíciók fognak rögtön az eszedbe jutni, de egyértelmű lesz, hogy ezek voltak az első lépéseid a siker felé. Épp ezért érdemes már ilyen korán terveket szőni, és megalapozni az elkövetkező évek eredményeit.

2. Elmulasztani a kapcsolatépítést

A networking az üzleti világban az egyik legnagyobb kulcs a sikerhez, részben azért, mert arról szól, hogyan tanulhatsz magadról többet és ismerheted ki azt a területet, amiben tevékenykedsz, másrészről pedig lehetővé teszi, hogy könnyebben válthass, ha jobb lehetőség adódik. Vegyél részt minél több kapcsolatépítő eseményen, állásbörzéken, használj networking applikációkat, és olyan gyakran találkozz új emberekkel, amennyiszer csak lehetséges. Minél hamarabb elkezded, annál jobb!

3. Egocentirkus önéletrajzokat írni

Már Kennedy is azt mondta, „ne azt kérdezd, mit tehet érted a nemzeted, hanem azt, te mit tehetsz érte”, és ugyanez igaz a munka világára is. A munkáltatót csupán az érdekli, te mivel tudsz hozzájárulni a cég sikereihez. Amikor a 20-as éveidben jársz, csak egy kis hal vagy az óceánban, és a cégek azokat halásszák ki szívesen, akikkel együtt tudnak működni az üzleti sikerek érdekében, és nem azt nézik, hogyan egyengethetnék a pályakezdő munkavállalóik életét. Gépészmérnök vagy, és több gyakorlatot szeretnél? Ne ezt hangsúlyozd! Ismerd meg a cél profilját, és sorold fel, képességeid hogyan illeszkednek ehhez!

4. Túl hamar felmondani

Semmi rossz nincs abban, ha felmondasz, feltéve, ha átgondoltad, és sorba vetted a kellemetlen következményeket is. Sok fiatal pályakezdő néz szembe nagyobb akadályokkal a munkahelyén, és rögtön azt gondolja, hogy a felmondás majd megoldja a problémát. Például egy keményebb kritika, vagy egy idegesítő munkatárs már elég lehet arra, hogy rájuk vágd az ajtót. Ehelyett azonban, bármikor, amikor nehézségekkel kell szembenézned, vedd latba pro és kontra a helyzetet. Mindent alaposan végy fontolóra: ha például új képességeket tudsz ott elsajátítani, akkor ezt a lehetőséget nem túl kifizetődő eldobni azonnal.

5. Nem invesztálni magadba

Te vagy a karriered legfontosabb építőeleme, első helyre kell magad tenned. Minél több pénzt keresni, vagy magasabb státuszba lépni jó ötlet lehet, de a legjobb mégis az, ha önmagad fejlődését teszed előtérbe. Minél értékesebb vagy, annál jobbak a kilátásaid. Vegyél részt képzéseken, amikor csak lehetséges, áldozz időt új készségek tanulására és fejlesztésére, és találj új utakat a szakmai fejlődésedhez.

6. Azt hinni, hogy mindent tudsz

Kevesen ismerjük be az arroganciánkat, pedig fontos felismerni, ha kissé túlbecsüljük a képességeinket. A huszonévesek gyakran tapasztalatlanok, még akkor is, ha magasan iskolázottak, és kiváló eredményeket értek el.  Próbálj meg rendben lenni azzal, hogy nem tudhatsz mindent, és légy nyitott másoktól tanulni. Sajátíts el új ötleteket, hallgasd meg más emberek tanácsait (még akkor is, ha nem érdekelnek), és becsüld meg a munkatársaidat.

7. Ignorálni a hierarchiát

Légy alázatos, és értsd meg, hogy a véleményed nem mindig talál olyan fogadtatásra, mint az idősebb csapattagoké. Azzal az elvárással menni egy értekezletre, hogy egyenrangú vagy azokkal, akik már harminc éve ott dolgoznak, merő tévedés, és a munkatársak neheztelését is könnyen kiérdemelheted. Ehelyett inkább szentelj figyelmet az idősebbeknek, és tudd, hol van a helyed a rendszerben. Ne szégyelld kifejteni a véleményedet, de ne próbálj többet mutatni a valós képességeidnél.

8. Elhanyagolni a célokat

Sok fiatal pályakezdő nem tűz ki célokat, ezek hiányában azonban céltalanul kallódó bábu leszel a munka világában. Még a 20-as éveid elején is fontos meghatározni azokat a fontosabb állomásokat, melyek megszabják a szakmai előre meneteledet. Kezdőknek érdemes először csak az év végéig kitűzniük apróbb célokat, majd tágíthatják ezt az időintervallumot 5 évre, később 10-re.

9. Elsietni az állásajánlatot

Nagyon sok fiatalnak csak az számít, hogy megkapja az állást, akármilyen is legyen az, és ettől már boldog is lesz. Miközben persze fontos, hogy saját jövedelmed legyen, amiből fenn tudod tartani magad, mégsem jó ötlet elsietni a munkakeresést, és az első adandó ajánlatra igent mondani. Ehelyett fordíts arra az idődet, hogy véleményt alkoss a lehetőségről, és értékelj minden lehetséges munkát a rövid- és hosszú távú előnyei szerint.

10. Versenyezni

Másokkal versenyezni jó motiváció lehet az iskolában és a sportban, de a munka világában csak visszatart. Minden egyes embernek más célkitűzései, elképzelései és értékei vannak, és egy munkavállalónak sem ugyanolyan a karrier útja, mint a tiéd, még akkor sem, ha ugyanabban a pozícióban, például rendszergazdaként tevékenykedik, mint te. Ha elkezded magadat összehasonlítani másokkal a titulus, a pozíció vagy a fizetés alapján, akkor elveszíted a legfontosabb tényezőt, a saját megelégedettségedet. Szentelj figyelmet a munkatársaidnak, de ne méricskéld őket.

Ha kikerülöd ezeket a hibákat, az még nem jelenti azt, hogy egyenes lesz az út, de segíteni fog neked, hogy kigyomlálj pár vadhajtást, ami a fiatalságodnak köszönhető. Maradj rugalmas, tanulj a saját hibáidból is, és tartsd a fókuszodat a céljaidon. Ha így teszel, semmi sem fog megállítani álmaid megvalósításában.

A Business Insider cikke nyomán.

A Jobline oldalán több mint 4000 állásajánlat vár megbízható cégektől. Iratkozz fel Álláspostára is, hogy ne maradj le a legfrissebb nyitott pozíciókról>>Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.