Jobline.hu
Jobline.hu

Minden jelentkező kíváncsi arra, hogy vajon milyen szempontok alapján történik a munkaerő előszűrés, hogyan tudnának kitűnni a tömegből. Az első szűrő természetesen az, hogy az önéletrajz határidőre érkezzen meg, mert a késők csupán az adatbázisba kerülnek be. A második, hogy az önéletrajz feleljen meg a hirdetési követelménynek; ide sorolható a megfelelő formátum használata, fizetési igény megjelölése, a fénykép használata, a referenciaszám, jelige feltűntetése.

Azonban ezek még csak a kezdeti lépések: a toborzó általában már ezek alapján is le tudja szűkíteni a több százas tömeget, de a java még csak most következik. A jó hír az, hogy bizonyos applikációk segítségével akár te magad is „előszűrheted” az önéletrajzodat. A Recruiter pedig összegyűjtött kilenc olyan szempontot, melyet feltétlenül vegyél figyelembe, ha szeretnél bejutni az interjúra.

1. A kulcs az olvashatóság

Amikor önéletrajzot írsz, az interjúztató szemszögéből tedd. Képzeld el, mennyire fárasztó lehet számtalan, hasonló kaptafára épülő önéletrajzot elolvasni. Az első szabály tehát, hogy az önéletrajzodat szellőssé, könnyen olvashatóvá, jól szerkesztetté kell tenned. Rövid, legfeljebb három soros bekezdéseket írj, az ennél hosszabbak ugyanis a kukában landolnak. Ha tömören fogalmazol, nagyobb eséllyel indulsz, hiszen a HR-esek legfeljebb hat másodperc alatt eldöntik, érdemes-e tovább olvasniuk az írást. Csakis a fontos információkra szorítkozz, amelyek megfogják a figyelmet.

2. Egy adott munkára szabd az önéletrajzodat

Ez a tanács verheti ki a legjobban a biztosítékot az álláskeresőknél, hiszen nincs két ugyanolyan munkakör, minden munkáltatónak mások az elvárásai, még akkor is, ha a pozíció neve ugyanaz, így mindig van mit variálni az önéletrajzodon. Ezért először azt kell megértened, hogy mi a munkaadó számára a legfontosabb, majd ezekre a fő csomópontok köré kell kidomborítanod az önéletrajzodat minden egyes alkalommal. Ha így teszel, örömmel fogják elolvasni a pályázatodat, hiszen megmutatod, hogy érted a cég igényeit és lehetséges problémáit. Emlékezz arra, hogy ez nem rólad, hanem a munkáltatóról szól, még akkor is, ha nyilván neked fontos, hogy mielőbb állásra találj.

3. Játszd ki az ATS-t

Az ATS (applicant tracking system, avagy jelentkezői nyomkövető rendszer) segítségével a legtöbb cégnél automatikussá vált a jelentkezőkkel való kommunikáció, ami annyit jelent, hogy az önéletrajzok szűrését az ATS végzi el, a HR szakemberek így a jelöltek válaszainak elemzésére tudják fordítani a figyelmüket. Mivel sok esetben már nem is ember végzi a kiválasztás első lépcsőfokát, jobb, ha tudjuk, milyen információkat, kulcsszavakat, mondatokat, tapasztalatokat és képességeket kell feltétlenül tartalmaznia az önéletrajzuknak. A kulcsszavak meghatározására már sokfajta program létezik az interneten, ilyen a Jobscan nevű applikáció is, mely összeveti az önéletrajzodat a munkaköri leírással, és elmondja, milyen kulcsszavakat szükséges még beírnod. (Az alkalmazás egyelőre angol nyelven érhető el.)

4. Az elérhetőségi adatokban add meg a LinkedIn URL-edet

Minden álláskeresőnek rendelkeznie kell LinkedIn profillal. Ha ez illeszkedik is a szakmai önéletrajzoddal, irányítsd a leendő munkáltatók figyelmét rá, és add meg az URL-t az elérhetőségeidnél. Azonban ne másold át az önéletrajzodat a LinkedInre, hanem készíts annál sokkal kreatívabb, személyesebb adatlapot, mely kifejezi a személyiségedet, ugyanakkor az értékeidet is.

5. Ne feledkezz meg a jó címről

A legjobb önéletrajzok mindig tartalmaznak egy jó címet, mely elhatárolja a jelentkezőt a többitől, és azonnal elárulja a munkáltatónak, ki vagy és mi az erősséged. Például így:

Marketing szakember

Tartalom generáció, kiállítások, szociális média, költségvezérlés, szállítói kapcsolatok

6. Írj teljesítmény profilt

Az önéletrajz ezen szekcióját gyakran a nagy rohanásban figyelmen kívül hagyják a HR-esek, ezért nem árt vastagon szedett betűkkel kiemelned ezt a részt, például így: „Operációs menedzserként évente 60%-al tudtam növelni a cég bevételeit.”

7. Ne felejtsd el a képességeidet

Gondolkozz kicsit annak a személynek a fejével, aki tonnányi önéletrajzot olvas el, és a pozícióhoz szükséges legfontosabb készségeket pásztázza a lapon. Most pedig gondolj arra, mennyire megkönnyíted a munkáját azzal, ha csinálsz egy olyan részt, ahol bemutatod azokat a készségeidet, melyek számítanak. Itt is törekedned kell a kézzelfoghatóságra, tehát a képességeket mindenképp támaszd alá a konkrét eredményeiddel.

8. A legfontosabb az erős tapasztalati szekció

Ez az a rész, amelyre minden HR-es a legjobban fókuszál, és itt nyílik alkalmad arra, hogy eladd magad nekik. Minden fentebb említett tanács hiábavaló, ha ezt a részt elhanyagolod. Egy szakmai munkatapasztalati szekciónak a következőket kell tartalmaznia:

- Minden egyes eddigi pozíciód és azok főbb feladatinak összegzését bekezdéses formában. Például: „Technológusként növeltem a gyártási folyamatok hatékonyságát, és fejlesztettem a kommunikációt a részlegek között.” „Sikerült egy 15 fős szoftver és hardver mérnöki csapattal megnövelnem a teljesítményt.”

- A legfontosabb eredményeidet, melyek tartalmaznak számokat, összegeket vagy százalékokat. Egy szakmai önéletrajz a teljesítmény alapján fog eladni téged, míg egy hagyományos CV csak a feladatokat sorolja fel.

- Amit ne tegyél: „Felelős voltam a mérnökök munkájáért”. Ehelyett fogalmazz konkrétan: 15 fős mérnöki csapat vezetésével 55%-al megnöveltük az eladásokat a gazdasági visszaesés alatt.”

9. A hossz is számít, legyél rövid

A 25-30 évvel ezelőtt szerzett tapasztalatok nem számítanak a munkaadónak, az életkori diszkrimináció ráadásul valós okot adhat az aggodalomra, ezért elég, ha 10-15 évnyi tapasztalatot mutatsz fel. A célod most az, hogy eljuss az interjúig, ahol majd úgyis megoszthatod velük az évek alatt szerzett, progresszív tapasztalataidat.

A Recruiter cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

A koboldok fémje az autós forradalom kulcsa, és szinte az összes Kínáé lehet

A koboldok fémje az autós forradalom kulcsa, és szinte az összes Kínáé lehet

Már csak ez hiányzott: szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba

Már csak ez hiányzott: szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba

Marad a rossz levegő - itt nem érdemes levegőt venni

Marad a rossz levegő - itt nem érdemes levegőt venni

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést