Remifemin Plus
Remifemin Plus
Tetszett a cikk?

Változtatni sose késő, a kor pedig valóban csak egy szám. Közhelynek hangzik? Akkor pillantsunk bele Sándor Anikó életébe. Már elmúlt ötven, mikor felállt a főszerkesztői székből, és úgy döntött, világgá megy. Szó szerint. Tapasztalataiból könyveket írt, és sokak példaképévé vált azzal, hogy képes volt felállni és meg tudta változtatni a sorsát. A társadalom ma a negyven feletti nőket lejárt szavatosságú termékként kezeli, holott lehetne ez másként is.

„Úgy általában mindenből elegem volt. Nagyon egyszerű megoldást választottam: hirtelen döntéssel otthagytam mindent, munkahelyet, életformát. Világgá mentem a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt” – meséli Anikó arról, hogy miért is döntött úgy, hogy maga mögött hagyja jól fizető állását, sikeres karrierjét, és új életet kezd. Következő lépésként listát írt a vágyairól, melyeket aztán el is indult beteljesíteni: „Először Buenos Airesbe mentem argentin tangót tanulni, aztán pedig végiggyalogoltam a 800 kilométeres zarándokutat, az El Caminót.”

Mindkét út fontos tanulságokkal járt. Buenos Airesben Anikó megtapasztalhatta, hogy vannak országok, ahol a nők idősebb korukban is mernek aktív emberek lenni, akik élvezik az életét, és akiken nem néz keresztül a társadalom: „Számomra a Buenos Aires-i négy hónap azért is volt meghatározó élmény, mert ott rá kellett jönnöm, hogy a világ nem mindenhol olyan, mint nálunk. Ott az asszonyok életük végéig megkapják a nőnek járó figyelmet. Hetvenévesen például az argentin nő este virágot tűz a hajába, és megy tangózni. Férjjel vagy barátokkal, és a tánctudása vagy a személyisége az, ami meghatározza, hányan kérik fel, nem az életkora.”

Az El Caminó már meghatározó spirituális élményeket tartogatott. És választ egy fontos kérdésre: hogy hogyan tovább. Miután visszatért Magyarországra, Anikó könyvet írt az ott történt kalandokról és megtanult bölcsességekről, majd egy újabb kötetet az Argentinában átéltekről és a magyar Caminóról is. Mindegyik könyv bestseller lett.

Anikó sokak példaképévé vált azzal, hogy képes volt felállni, kezébe tudta venni, és meg tudta változtatni sorsát. A könyvek után egyre többen kérték a segítségét abban, hogy adjon nekik tanácsot és útmutatást a saját életükben is. A rengeteg megkeresésből pedig végül egy új hivatás lett. „Kezdtem érezni, hogy ez a bizalom nemcsak végtelenül megtisztelő, hanem óriási felelősség is. Ezért iratkoztam be egy posztgraduális coach képzésre, és azóta – immár négy éve –  hivatásszerűen segítek annak, aki kéri.”

Az útleírások után Anikó regényei is nagy sikert arattak. A könyveiben feldolgozott témák által egy sokszor elhanyagolt, sőt, sokszor elfelejtett generáció hangjává vált: „A legtöbb regényem középpontjában olyan téma áll, amely erősen foglalkoztatja a korosztályomat, nőket és férfiakat egyaránt. Válás, egzisztenciális nehézségek, önmagunk keresése, morális kérdések, háromszög-történetek, fiatalabbra lecserélt feleségek, társkeresés – immár nem fiatalon –, önmagukon jóval túlmutató családtörténetek, vagy akár egy betegség.”

Egy dolog viszont közös maradt a saját kalandjait elmesélő történetekben, és a fiktív sztorikban: az utazás, ami által valódi hangok is az oldalakra kerülhetnek. „Gyakran választok nagy utazásokat a cselekmény hátteréül. Ennek az az oka, hogy sokat utazom, és az utazások során sokféle emberrel találkozom, akik szívesen mesélnek. Így jutok izgalmasabbnál izgalmasabb valódi történetekhez.”

Anikó példáján tökéletes látszik az, hogy változtatni sose késő, a kor pedig valóban csak egy szám. Lehet, hogy más nem utazhat el Buenos Airesbe és nem engedheti meg magának, hogy megvalósítsa minden álmát, ám a belső utazásra mindig van lehetőség. Bármikor meg lehet állni egy pillanatra és megtalálni a változás lehetőségét – hiszen valamit mindig máshogy lehet csinálni. Úgy, hogy jobb legyen. Hiszen ez bárkinek kijár, bármilyen korban is legyen.

Ám a legtöbb negyvenes-ötvenes nő ezt sokszor nem így gondolja. Ez pedig abszolút nem az ő hibájuk: „Túl azon, amivel a természet biológiailag terheli őket, én minden problémát a társadalmi berögződéseknek tulajdonítok. Sokkal, de sokkal nagyobb terhet ró az a nőkre, mint egy hőhullám, ami a változókor velejárója.”

Anikó szerint a káros üzenetekkel kapcsolatban óriási felelőssége van a médiának is: „Ha nem sulykolná azt folyamatosan az agyakba, hogy a nem fiatal nő már lejárt szavatosságú termék, akkor nem nőnének fel generációk ebben a hitben. S akkor pár év múlva talán megfejthetnénk a titkot: miért boldogabbak az argentin nők, még nagymama korukban is, mint mi, magyar középkorúak.”

Hirdetés

Változókor könnyedén, hormonmentesen!

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Nem véletlenül tartunk munkakörünk vagy munkahelyünk megszűnésétől, főleg, ha érettebb korban ér minket egy ilyen életesemény. Szakemberek szerint viszont, ha nagyon lassan is, de észrevehető egyfajta pozitív változás a középkorúak munkaerőpiacán, ami új reményt adhat ennek a generációnak. Sőt, azt rebesgetik, nemsokára ki lehet jelenteni, hogy a régi ötvenes munkaerők az új negyvenesek.

Remifemin Plus BrandChannel

Így lesz jó a szex a változókorban is

“Búcsúzni a szextől, ha eljön a klimax?”, “Változókor után rémálom a szex?” – ilyen és ehhez hasonló cikkek tömkelegét dobja fel a Google, ha rákeresünk a szex és menopauza szavakra. De tényleg ez az igazság? Ha jön a klimax, akkor biztosan nincs többé jó szex? Összegyűjtöttük az ilyenkor leggyakrabban jelentkező intim problémákat, azok okát és megoldásait is.

Remifemin Plus BrandChannel

Önt vajon érintik már a változókor tünetei? - Teszt!

Van, akinek már 40 éves kora előtt, van, akinek később érkezik el. Van, aki szinte semmit nem észlel belőle, van, akinek egy évtizedig is eltart. Töltse ki tesztünket, melyből kiderült, ön is az érintettek között van-e már.

Remifemin Plus BrandChannel

Minden századik nőt érint a korai klimax

Ha a klimaxról beszélünk, akkor általában ötven körüli nőkre gondolunk. A menopauzához, vagyis a menstruáció végleges elmaradásához vezető hormonális változások általában a negyvenes évek második felében kezdődnek, és az ezzel járó jellegzetes panaszok általában az ötvenes évek elején tetőznek. Viszont egyre több nőnél jelentkeznek a szokásosnál korábban ezek a változások. Olyan nőkkel beszélgettünk, akik saját magukon észlelték a korai klimax tüneteit, és elmesélték nekünk a tapasztalataikat.

Remifemin Plus BrandChannel

„A szülőágyról egyenesen a menopauzába érkeztem”

Egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket a nők, így nem ritka, hogy a negyvenes, vagy akár az ötvenes éveikbe lépő anyukáknak kisgyermekeik mellett kell megküzdeniük a változókor tüneteivel. Olyan édesanyával beszélgettünk, aki saját bőrén tapasztalta meg, milyen érzés egy alig pár éves gyerek mellett hadakozni a hőhullámokkal.

Remifemin Plus BrandChannel

Ütköztettük a generációkat: mit tanácsol egymásnak anya és lánya?

Mind tudjuk, hogy létezik az az ősi női tudás, ami régen szinte szavak nélkül öröklődött generációról generációra. De mi a helyzet most? Felgyorsult világunkban hogyan és mit örökölnek lányaink? Rendhagyó kísérletünkben egy 53 éves anya és 22 éves lánya farkasszemet nézett egymással egy finom kávé mellett, hogy kimondjanak dolgokat, amik régen talán nem hangozhattak volna el. Mi pedig lejegyeztük.

Remifemin Plus BrandChannel

50-es nő vagyok és társat keresek. De hogyan?

A szerelem és az ismerkedés nem a fiatalok kiváltsága. És nem igaz, hogy 50 felett már úgyis mindenki foglalt. Számos középkorú nő és férfi keresi azt a személyt, akivel megoszthatja az életét. 50 feletti hölgyeket kérdeztünk arról, hogyan keresik, vagy találták meg párjukat, milyen nehézségekbe ütköztek, és vannak-e mások számára is hasznos tanácsaik.