Remifemin Plus
Remifemin Plus
Tetszett a cikk?

Nem véletlenül tartunk munkakörünk vagy munkahelyünk megszűnésétől, főleg, ha érettebb korban ér minket egy ilyen életesemény. Szakemberek szerint viszont, ha nagyon lassan is, de észrevehető egyfajta pozitív változás a középkorúak munkaerőpiacán, ami új reményt adhat ennek a generációnak. Sőt, azt rebesgetik, nemsokára ki lehet jelenteni, hogy a régi ötvenes munkaerők az új negyvenesek.

Évekig ingatlantanácsadóként dolgoztam, ahol nincs fix havi fizetés. Egyre többször fordult elő, hogy egy-egy hónapban semmi bevételem nem volt, így más munka után kellett néznem” – avat be elhelyezkedésének történetébe az 58 éves Ildikó.

„Sok helyre jelentkeztem, végül a szlovák nyelvtudásom mentett meg, az fontosabb volt, mint a korom. Egy call centerben sikerült elhelyezkednem, ahol többek között a szlovák piacon értékesítünk gyógyhatású készítményeket. Nagyon keveset keresek, ezért még takarítok is hetente egyszer, de még így is szerencsésnek érzem magamat, hogy felvettek egy céghez ennyi idősen” –- mesélte.

Talán nem is szerencse ez, hanem ha jobban belegondolunk, Magyarország társadalmi-gazdasági változásainak következménye. A születések száma drasztikusan és folyamatosan csökken, hiszen míg 1990-ben az élve születések száma 123 ezer volt, addig 2018-ban 89 800 baba jött a világra. Épp ezért egyre több a nyugdíjas, vagyis öregszik a társadalom, így tehát logikus, hogy a középkorú generációra még jócskán lehet és kell is építeni.

Valami elindult

A nyugdíjbiztosítási szakértők szerint a 10-20 év múlva bekövetkező nyugdíjválság mérséklése miatt a kormány szeretné kitolni a nyugdíjkorhatárt 65 éves korra, ám az Eurostat szerint 72 éves korra kéne ahhoz, hogy ekkora mértékű elöregedés ne csökkentse jelentősen a nyugdíjasok életszínvonalát.

„Ennek persze csak úgy van racionalitása, ha tovább erősödik az állami és a magáncégeknél az a trend, amit az Egyesült Államok és egyre több nyugat-európai állam esetében már régóta megfigyelhető, nevezetesen, hogy egyre több ötven pluszos munkavállalót vesznek fel” – figyelmeztet Hemrik Magda, a HVG HR-szakértője a történelmi helyzet különlegességére. „Úgy látom, hogy valami valóban elindult nálunk is, sok munkáltató kezdi belátni, hogy az ötvenpluszosokkal mennyire komolyan kell újra számolni” – tette hozzá.

És valóban. Köztük azokkal a nőkkel, akik már nem rohannak reggelenként iskolába a gyerekeikkel, nem sietnek délután különórákra velük, illetve már nem kell otthon maradniuk sem, ha a kicsi belázasodna. Megbízhatóak és többségük erejük teljében van, ezért nagyon jól terhelhetők.

A sztereotípiák olykor hamisak

Mégis, a munkáltatók körében sok sztereotípia kering az ötvenes munkavállaló nőkről, melyek őszintén szólva nem igazán állják meg a helyüket. A HVG BrandLabnek nyilatkozó szakemberrel közösen megvizsgáltunk párat, és értelmeztük őket az érintett nők szemszögéből:

-          lassúak? – inkább jobban figyelnek a részletekre, el tudnak mélyülni a feladatban, mert nem felszínesek

-          nem haladnak a korral? – az ötvenpluszosok még épp azok, akiknek zöme elsajátította a számítógép használatát, tud excel táblázatot kezelni, megválaszolja az e-maileket, többségük fent van a közösségi csatornákon

-          drágábbak? – több évtizedes szakmai múlt, munkával eltöltött éveik, korukból fakadó kapcsolati hálójuk alapján jogos, ha magasabbra értékelik magukat. Szerencsére egyre több cég működik Magyarországon is olyan bérstruktúrában, ahol a munkakör mellett a tapasztalat is számít

-          gyakrabban lesznek betegek? – a mai ötvenes nők már külsőleg és belsőleg is jobban figyelnek magukra

-          nem tudnak nyelveket? – a tapasztalatok azt mutatják, hogy a cégek ezt sokszor azért teszik bele a munkavállalás feltételei közé, hogy eleve megszűrjék az idősebbeket, pedig a legtöbbször a valóságban nincs is szükség nyelvtudásra az állás betöltéséhez

HR-szakértőnk azt mondja, a fentiekből jól látható, hogy az érett nők „kompetencia-szettje” értelemszerűen más, mint a harmincasoké, amit a cégeknek új szemüvegen keresztül, megfelelő perspektívából lenne érdemes nézniük.

Már csak a fent említett társadalmi-gazdasági változások miatt is. Hiszen gazdagabb életútjuk, végzettségük, képességeik igenis olyan munkakörökre teszik alkalmassá őket, amikben akár jobbak is lehetnek, mint fiatal társaik.

Náluk már nincs jobhopping, azaz gyakori állásváltoztatás, hosszú távon lehet alapozni és számítani rájuk. Hemrik Magda azt javasolja az ötvenes, állást kereső nőknek, hogy mindezeket a pozitívumokat tudatosítsák legbelül, hogy ne érezzék magukat kiszolgáltatva, és ne kelljen elvállalniuk a képzettségüknek és munkatapasztalatuknak nem megfelelő munkát alacsonyabb bérezésért.  

Legyünk aktív ötvenesek!

A legfontosabb, hogy egyáltalán ne írjuk le magunkat, ha egyik nap azt mondja a főnökünk, hogy köszönjük szépen, de ennyi volt. Némi gyász után aktivizáljuk magunkat! Modernizáljuk az önéletrajzunkat, frissítsük a LinkedIn-profilunkat, lépjünk be célzott Facebook-csoportokba, s terítsük szét ismerőseink körében, hogy munkát keresünk.

Álláskeresésnél nincs fontosabb az első benyomásnál, ahol azt kell visszaadni, hogy az ötödik X után is fittek, ápoltak, ambiciózusak vagyunk, akik képesek megtanulni új dolgokat.

Élethosszig tartó tanulás – life long learning

A life long learning a készség, hogy igenis tudunk és akarunk is tanulni, hogy rugalmasak és nyitottak vagyunk az új dolgok befogadására. Nos, ennek egyszerűen sütnie kell rólunk – magyarázza szakértőnk. Mert lássuk be, roppant sok minden megtanulható akkor is, ha a diplománkat nem ebben az évszázadban kaptuk meg. Az álláskeresés kétirányú. El kell hinnünk magunkról, hogy teljes joggal, aktívan nézünk elébe a jövőnknek, s akkor rólunk is elhiszik, hogy pont egy ilyen kívül-belül jól karbantartott nőt szeretnének alkalmazni.

Egyeseknek igen jót tesz, ha álláskeresési coachingot vesznek igénybe, mások ösztönösen visszanyúlnak fiatalságukhoz, hogy mi érdekelte őket akkoriban. Hihetetlen, hogy ezekben a szituációkban milyen szunnyadó erők jönnek elő, ha motiváltak vagyunk. Olykor remek kis vállalkozások jönnek így létre, amelyek sokszor épp egy ifjúkori hobbiból születnek meg.

De bárhol is találunk új értelmet és életet, saját cégnél vagy alkalmazottként, hinnünk kell a saját aktivitásunkban, hogy éhesek vagyunk a világra, hiszen még jó pár munkával eltöltött év vár minket, mert szükség van ránk a munkaerőpiacon. A szemléletváltás elkezdődött, az érett nők számára pedig eljött az idő, hogy végre bizonyíthassanak.

Hirdetés

Változókor könnyedén, hormonmentesen!

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

Ütköztettük a generációkat: mit tanácsol egymásnak anya és lánya?

Mind tudjuk, hogy létezik az az ősi női tudás, ami régen szinte szavak nélkül öröklődött generációról generációra. De mi a helyzet most? Felgyorsult világunkban hogyan és mit örökölnek lányaink? Rendhagyó kísérletünkben egy 53 éves anya és 22 éves lánya farkasszemet nézett egymással egy finom kávé mellett, hogy kimondjanak dolgokat, amik régen talán nem hangozhattak volna el. Mi pedig lejegyeztük.

Remifemin Plus BrandChannel

Késleltethető a változókor?

A menopauza tüneteivel a legtöbb nőnek szembe kell néznie élete során. De vajon késleltethető-e, és mit tehetünk, hogy könnyebben átvészeljük a változókort? Szakértővel beszélgettünk a természetes megoldásokról, és utánajártunk annak is, hogy más kultúrák miként kezelik a klimaxot.

Remifemin Plus BrandChannel

50-es nő vagyok és társat keresek. De hogyan?

A szerelem és az ismerkedés nem a fiatalok kiváltsága. És nem igaz, hogy 50 felett már úgyis mindenki foglalt. Számos középkorú nő és férfi keresi azt a személyt, akivel megoszthatja az életét. 50 feletti hölgyeket kérdeztünk arról, hogyan keresik, vagy találták meg párjukat, milyen nehézségekbe ütköztek, és vannak-e mások számára is hasznos tanácsaik.

Remifemin Plus BrandChannel

„Ha valaki nem bánja a korát, sokkal több az önbizalma, sokkal gyorsabban jut előre.”

A címbéli idézet az isteni Monica Belluccitól származik, aki ma, 54 évesen is a világ legszexibb asszonya. Vajon mi lehet a titka? Többek között a bölcsesség, ahogy a korát kezeli, és látja annak szépségeit. Ám nem csak ő, Coco Chanel, a Vaslady és Jane Fonda is megajándékozott bennünket jó pár örökérvényű idézettel, melyek erősen megkérdőjelezik a fiatal nők egyeduralkodó kultuszát.

Remifemin Plus BrandChannel

A magyar nő, aki 50 felett borított mindent, és világgá ment

Változtatni sose késő, a kor pedig valóban csak egy szám. Közhelynek hangzik? Akkor pillantsunk bele Sándor Anikó életébe. Már elmúlt ötven, mikor felállt a főszerkesztői székből, és úgy döntött, világgá megy. Szó szerint. Tapasztalataiból könyveket írt, és sokak példaképévé vált azzal, hogy képes volt felállni és meg tudta változtatni a sorsát. A társadalom ma a negyven feletti nőket lejárt szavatosságú termékként kezeli, holott lehetne ez másként is.

Remifemin Plus BrandChannel

„A szülőágyról egyenesen a menopauzába érkeztem”

Egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket a nők, így nem ritka, hogy a negyvenes, vagy akár az ötvenes éveikbe lépő anyukáknak kisgyermekeik mellett kell megküzdeniük a változókor tüneteivel. Olyan édesanyával beszélgettünk, aki saját bőrén tapasztalta meg, milyen érzés egy alig pár éves gyerek mellett hadakozni a hőhullámokkal.

Remifemin Plus BrandChannel

Minden századik nőt érint a korai klimax

Ha a klimaxról beszélünk, akkor általában ötven körüli nőkre gondolunk. A menopauzához, vagyis a menstruáció végleges elmaradásához vezető hormonális változások általában a negyvenes évek második felében kezdődnek, és az ezzel járó jellegzetes panaszok általában az ötvenes évek elején tetőznek. Viszont egyre több nőnél jelentkeznek a szokásosnál korábban ezek a változások. Olyan nőkkel beszélgettünk, akik saját magukon észlelték a korai klimax tüneteit, és elmesélték nekünk a tapasztalataikat.