Remifemin Plus
Remifemin Plus
Tetszett a cikk?

A társadalom által generált, többnyire negatív sztereotípiák nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a változókorban lévő nők frusztráltnak érezzék magukat. Ám szerencsére ez a generáció is egyre hangosabban kéri ki magának a megbélyegzést és a bántó általánosítást – teljes joggal.

A felmérések és a kutatások különösebb elemzése nélkül is feltűnhet, hogy a klasszikus előítéletek mellett Magyarországon is egyre inkább terjed az ageism, vagyis az életkor miatti hátrányos megkülönböztetés. Ennek elszenvedői elsősorban azok a nők, akik már betöltötték a negyvenet. Az ageism akkor válik igazán fájdalmassá, amikor szexizmussal keveredik. Ezen belül is különösen a klimax és annak tünetei válnak gyakran maró gúny és nevetség tárgyává: a „banyalázként” emlegetett hőhullámoktól kezdve meglehetősen széles a paletta az általános „elsárkányosodásig”. Ám nem minden negyvenes-ötvenes nő gondolja úgy, hogy kötelező jelleggel szégyenkeznie kell pusztán azért, mert az idő, mint mindenki máson, rajta is elvégzi a maga munkáját.  

Úgy tűnik, nálunk is egyre népesebb az a tábor, akik egymást támogatva, erősítve azt hirdetik: nem kötelező bedőlni a sztereotípiáknak és azok mentén az önsajnálatnak. Igenis van minőségi élet, jövő, fizikai és lelki egészség, sőt új szerelem negyvenöt-ötven felett is.

45 felett egy nő már öreg, így hát már semmi sem vár rá, csupán a jóságos nagymama szerep?

Na, még mit nem?! Először is: aki a termékeny életszakasz elmúltával belép a változókorba, egy tökéletesen természetes biológiai folyamatot él át, mely változatos testi és lelki tünetekkel jár. De miért is beszélünk tünetekről?  Bár a klimax nem betegség, hanem egy nehézségekkel járó átmeneti állapot, a hátterében zajló hormonális változások mégis különböző tünetekkel jelzik, hogy a női test már másként működik, mint ezelőtt.  A legfontosabb, hogy a változókorral járó kellemetlenségek miatt ne alakuljon ki betegségtudat, ugyanakkor azt fontos rögzíteni, hogy a legtöbb nőnél a válság felismerésének pillanata okozza a pánikot.

Minden századik nőt érint a korai klimax

Ha a klimaxról beszélünk, akkor általában ötven körüli nőkre gondolunk. A menopauzához, vagyis a menstruáció végleges elmaradásához vezető hormonális változások általában a negyvenes évek második felében kezdődnek, és az ezzel járó jellegzetes panaszok általában az ötvenes évek elején tetőznek. Viszont egyre több nőnél jelentkeznek a szokásosnál korábban ezek a változások.

Természetesen az öregedés elfogadáshoz nem kevés bátorságra van szükség. Aki ezt nem képes megtenni, előbb-utóbb nevetségessé válhat a fiatalság látszatának megőrzéséért folytatott ádáz küzdelme miatt. Azért, hogy ezt elkerüljük, nem árt, ha feltesszük magunknak a kérdést: kik is vagyunk valójában, mit értünk el eddig, és mit tartunk igazán fontosnak az életben. Hiszen a mai ötvenes nők előtt még ott áll 2-3 aktív évtized lehetősége, melynek során saját magukat helyezhetik a középpontba. Azt tehetik szívből, amit eddig nem mertek, vagy nem tudtak, mert mindig másokról kellett gondoskodniuk, mindig mások igényeit, vágyait kellett beteljesíteniük.

A változókor után egy nő már ne mutogassa magát? 45 felett a test szükségszerű hanyatlásra van ítélve?

Talán a leggyakoribb üzenet a változókorral kapcsolatban, hogy 45 felett lelassul az anyagcsere, ami nem jelent mást, mint a megállíthatatlan és reménytelen elhízást. Kétségtelen, hogy a jelenségnek megvan a maga biológiai háttere, a test hanyatlására vonatkozó mantrákat mégsem szabad túlságosan komolyan venni, és megállás nélkül hangoztatni, mert könnyen önbeteljesítő jóslat válhat belőlük. Arról nem is beszélve, hogy bár a rendszeres edzés és a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos 45 felett, nem szabad, hogy a testünkre mostantól börtönként és egyben ellenségként tekintsünk.

Nagyon fontos, hogy ne vágjunk ész nélkül a sportolásba, és eleinte mérjük fel, a testünk mit bír el. A hangsúly nem a nehézségi szinten van, hanem a rendszerességen, hiszen a rendszeres fizikai aktivitás javítja a vérkeringést, és karban tartja a szívet, továbbá megelőzheti a vázrendszer, a csontok, a gerinc torzulásait. Arról nem is beszélve, hogy a testsúly csökkenésétől nő az önbizalom, javul a koncentráció, a szellemi teljesítőképesség, és csökken a szorongás, a feszültség mértéke. A hetente legalább háromszor, de leginkább naponta gyakorolt testedzés élménnyé teszi a szabadidőt, rendszert visz a hétköznapokba, növeli a biztonságérzetet, és nagyban hozzátesz a határozott fellépéshez.

45 felett egy nő már nem kell senkinek?

Nincs mese: egy nő 45 felett már a legnagyobb igyekezete ellenére sem néz ki úgy, mint hamvas húszéves korában, persze az életkorral járó testi változások a férfiakat sem kerülik el. Egy változókorban lévő nő viszont már nagy eséllyel megfelelő önismerettel rendelkezik és tudatában van a saját lehetőségeinek és határainak egyaránt. Ezért meg sem kell hallania a huhogók, az érzéketlen gúnyolódók idétlen megjegyzéseit. Nincs már szüksége arra, hogy mindenkinek megfeleljen, hogy mindenki szeresse. Elég, ha olyan emberekkel veszi körül magát, akik a számára igazán fontosak, akik ismerik és elismerik az értékeit. A legfontosabb pedig, hogy – ha eddig nem tette – életkorával, annak minden apró ráncával, esetleg plusz kilójával együtt fogadja el és szeresse önmagát, becsülje meg mindazt, amit eddig elért. Az elégedett – nem önelégült! – énkép, a pozitív szemlélet a hasonló gondolkodású embereket vonzza, azokat, akik valódi tartalmat, nem csupán kellemes látványt keresnek a másikban.

Hirdetés

Változókor könnyedén, hormonmentesen!

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

50-es nő vagyok és társat keresek. De hogyan?

A szerelem és az ismerkedés nem a fiatalok kiváltsága. És nem igaz, hogy 50 felett már úgyis mindenki foglalt. Számos középkorú nő és férfi keresi azt a személyt, akivel megoszthatja az életét. 50 feletti hölgyeket kérdeztünk arról, hogyan keresik, vagy találták meg párjukat, milyen nehézségekbe ütköztek, és vannak-e mások számára is hasznos tanácsaik.

Remifemin Plus BrandChannel

Minden századik nőt érint a korai klimax

Ha a klimaxról beszélünk, akkor általában ötven körüli nőkre gondolunk. A menopauzához, vagyis a menstruáció végleges elmaradásához vezető hormonális változások általában a negyvenes évek második felében kezdődnek, és az ezzel járó jellegzetes panaszok általában az ötvenes évek elején tetőznek. Viszont egyre több nőnél jelentkeznek a szokásosnál korábban ezek a változások. Olyan nőkkel beszélgettünk, akik saját magukon észlelték a korai klimax tüneteit, és elmesélték nekünk a tapasztalataikat.

Remifemin Plus BrandChannel

Ütköztettük a generációkat: mit tanácsol egymásnak anya és lánya?

Mind tudjuk, hogy létezik az az ősi női tudás, ami régen szinte szavak nélkül öröklődött generációról generációra. De mi a helyzet most? Felgyorsult világunkban hogyan és mit örökölnek lányaink? Rendhagyó kísérletünkben egy 53 éves anya és 22 éves lánya farkasszemet nézett egymással egy finom kávé mellett, hogy kimondjanak dolgokat, amik régen talán nem hangozhattak volna el. Mi pedig lejegyeztük.

Remifemin Plus BrandChannel

„Ha valaki nem bánja a korát, sokkal több az önbizalma, sokkal gyorsabban jut előre.”

A címbéli idézet az isteni Monica Belluccitól származik, aki ma, 54 évesen is a világ legszexibb asszonya. Vajon mi lehet a titka? Többek között a bölcsesség, ahogy a korát kezeli, és látja annak szépségeit. Ám nem csak ő, Coco Chanel, a Vaslady és Jane Fonda is megajándékozott bennünket jó pár örökérvényű idézettel, melyek erősen megkérdőjelezik a fiatal nők egyeduralkodó kultuszát.

Remifemin Plus BrandChannel

„A szülőágyról egyenesen a menopauzába érkeztem”

Egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket a nők, így nem ritka, hogy a negyvenes, vagy akár az ötvenes éveikbe lépő anyukáknak kisgyermekeik mellett kell megküzdeniük a változókor tüneteivel. Olyan édesanyával beszélgettünk, aki saját bőrén tapasztalta meg, milyen érzés egy alig pár éves gyerek mellett hadakozni a hőhullámokkal.

Remifemin Plus BrandChannel

A magyar nő, aki 50 felett borított mindent, és világgá ment

Változtatni sose késő, a kor pedig valóban csak egy szám. Közhelynek hangzik? Akkor pillantsunk bele Sándor Anikó életébe. Már elmúlt ötven, mikor felállt a főszerkesztői székből, és úgy döntött, világgá megy. Szó szerint. Tapasztalataiból könyveket írt, és sokak példaképévé vált azzal, hogy képes volt felállni és meg tudta változtatni a sorsát. A társadalom ma a negyven feletti nőket lejárt szavatosságú termékként kezeli, holott lehetne ez másként is.

Remifemin Plus BrandChannel

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Nem véletlenül tartunk munkakörünk vagy munkahelyünk megszűnésétől, főleg, ha érettebb korban ér minket egy ilyen életesemény. Szakemberek szerint viszont, ha nagyon lassan is, de észrevehető egyfajta pozitív változás a középkorúak munkaerőpiacán, ami új reményt adhat ennek a generációnak. Sőt, azt rebesgetik, nemsokára ki lehet jelenteni, hogy a régi ötvenes munkaerők az új negyvenesek.